Početna Gradske teme Tamarina ekipa rekonstruisala vikendicu koju je Novosađanin poklonio NURDOR-u

Tamarina ekipa rekonstruisala vikendicu koju je Novosađanin poklonio NURDOR-u

0

Rekonstrukcija vikendice na Popovici, koju je Novosađanin Zoran Kocić sa suprugom Sofijom Bajić poklonio Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), završena je uz pomoć ekipe emisije „S Tamarom u akciji“.

Zahvaljujući njima, ali i brojnim institucijama i pojedincima, deca koja su prošla mukotrpno lečenje od opake bolesti će uskoro u renoviranom prostoru i sređenom dvorištu moći da se rehabilituju, ali i psihički i fizički osnaže za resocijalizaciju i povratak normalnom detinjstvu. Kuću će, u komunikaciji sa NURDOR-om moći da koriste deca i porodice iz cele Srbije. Rekonstrukcijom vikendice su, po rečima predsednice NURDOR-a Joland Korora, zaokružili još jednu priču u kojoj im je ogromnu pomoć pružila autorka emisije na Radio-televiziji Srbije Tamara Grujić.

– NURDOR je napravio još jedan korak više ka poboljšanju uslova kvaliteta lečenja i rehabilitacije dece, a do sada smo izgradili potpuno novu bolnicu, renovirali jednu u Kragujevcu i organizovali kampove, ali ovako nešto prvi put radimo – rekla je Joland Korora. – Beskrajno hvala Zoranu Kociću koji nam je poklonio kuću, Tamari i njenoj ekipi koji su je uredili zajedno sa žandarmerijom Novosadskog odreda koja je danima sređivala kuću od šuta i svega što je trebalo da se baci. Hvala i Gradu Novom Sadu, Elektrovojvodini, ali i javnim komunalnim preduzećima – „Put“, „Vodovod i kanalizacija“, „Čistoća“, „Gradsko zelenilo“, koji su nam pomogli. Kada se ujedinimo stižemo do jednog ovakvog šumskog raja i oaze mira koja će na ovom divnom vazduhu i prostoru služiti svrsi.

Rekonstrukcija objekta, koji se prostire na oko 15 ari, bila je preko potrebna jer placu niko nije prilazio već 20 godina, a i krov je dugo prokišnjavao, zbog čega je, kako smo saznali, cela kuća propadala. Majstori emisije „S Tamarom u akciji” su prethodnih pet dana vredno radili ne bi li je doveli u red. Popravili su ceo krov, uredili prilaz kući, zasadili zelenilo i uredili dvorište, ali su pre svega obezbedili struju i vodu i rekonstruisali kanalizaciju.

– Lepo je što na ovakav način i specijalnom akcijom završavamo rekonstrukciju 12. kuće ovog proleća u 9. sezoni u kojoj smo sređivali domove širom Vojvodine – rekla je voditeljka Tamara Grujić. – Moć darivanja je toliko snažna, ne samo zbog toga što čovek oseća da čini nešto važno. Dok nisam upoznala Joland Kororu mislila sam da je moj posao human, što u suštini i jeste jer radimo nešto pozitivno, ali ona je posebna. To je žena neverovatne energije i snage. Cela ova nedelja nam je obojena njenom inspiracijom i borbom. Ona radi divnu stvar. Mi svake nedelje usrećujemo po jednu porodicu, ali čitav taj rad koliko ti oduzima energije, toliko vraća neku drugu vrstu emocije.

Privrednici iz Erdevika poklonili su NURDOR-u med, a zahvaljujući akciji RTS-a „Knjiga solidarnosti” u kuću je pristigao i pozamašan fond knjiga, koje će deca i njihove porodice moći da čitaju. Završetku prolećne sezone emisije prisustvovali su i glumci serije „Državni posao”, koje je Tamara, kao ambasadore NURDOR-a, ali i zbog toga što su brend Vojvodine, pozvala da se priključe i budu specijalni gosti.

Novosađanin Zoran Kocić kaže da nije želeo da proda kuću, pa je neizmerno srećan što će u vikendici koju je poklonio boraviti deca koja su dobila bitku sa rakom.

– Moj uslov je bio da se kuća ne sme otuđiti i da ne može da bude u drugoj funkciji, samo u toj, a ako i kao udruženje dođu u neki problem imaju obavezu da je pod istim uslovima daju nekom drugom – kazao je Zoran Kocić. – Misija mora da ostane ista. Uslov je da bude za decu koja su lečena od raka. Humanost je u fokusu. Meni je duša ostala u toj kući. Kao dete sam od početka do kraja učestvovao u njenoj izgradnji.

Izvor: Dnevnik
Foto: Nurdor/Facebook