Početna Gradske teme Telep ide u visinu, odbijeni zahtevi građana da dobiju park

Telep ide u visinu, odbijeni zahtevi građana da dobiju park

0

Komisija za planove odbila je prigovore građana na plan Telepa, tako da će ovo naselje uglavnom ići u visinu i ostati bez mogućnosti da ima park od tri hektara.

Odluke Komisije su istovetne stavovima koje su predstavnici JP “Urbanizam” izneli na javnoj sednici polovinom februara kada su građani mogli da čuju da su im prigovori odbijeni.

Podsetimo da je na nacrt plana generalne regulacije Telepa pristiglo više od 160 prigovora, među kojima je najviše bilo onih u kojima su se građani protivili tome što se i pored ranijeg obećanja gradskih vlasti da će dobiti park na samom kraju Bulevara patrijarha Pavla sada dozvoljava izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa zgrada od osam do 12 spratova.

Kako se 021.rs uverio u odluku koja ide na Skupštinu grada, tekst plana je istovetan nacrtu koji je bio na javnom uvidu.

Kako smo ranije pisali, ovim planom se predviđa nastavak dalje gradnje stambenih zgrada uz Bulevar Evrope i Bulevar patrijarha Pavla, gde se dozvoljava visina od četiri ili pet etaža uz čak 12 spratova na prostoru ranije planiranog parka. Dizanje spratnosti do oko pet spratova je dozvoljeno i uz i oko ulice Heroj Pinkija i na drugim lokacijama, ali kada se pogleda ceo Telep, više od polovine prostora je namenjeno i dalje porodičnim kućama visine do tri sprata.

Iako su urbanisti i komisija za planove pozitivno odgovarali na predloge koje su podnosili investitori, tražeći još po jedan sprat više ili veću zauzetost parcele, na nekoliko primedbi je dato negativno mišljenje i to za parcele gde bi trebalo da budu objekti javne namene ili javne površine.

Međutim, ono što je izvesno je da Telep ostaje bez postojećih zelenih površina, jer od 365 hektara, koliko obuhvata plan, 161 hektar namenjen je za kuće i zgrade, 85 hektara za saobraćajne površine, devet za parkovske površine, pet za zaštitno zelenilo i 1,8 hektara za “zelene skverove”.

Ovo je najvidljivije na pomenutom primeru ugla Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, gde je ranije bio planiran vatrogasni centar, a građani su se sa više hiljada potpisa pre nekoliko godina izborili da se odustane od te gradnje i zelena površina nameni za park od oko tri hektara. Sada je to poništeno i urbanisti su predvideli da se tu sagradi ograđena zelena površina od samo 1,2 hektara okružena stambeno-poslovnim zgradama od osam i 12 spratova.

Na ovo je pristiglo najviše primedbi, više stotina, ali Komisije za planove je podržala stav urbanista da se odbije zahtev građana uz orazloženje da će Novi Sad imati manje prihode jer neće moći te parcele da proda za stanogranju, a još bi morao da uloži u uređenje parkovske površine.

“Planirane parkovske površine su prostori koje Grad mora da otkupi ukoliko nisu gradske parcele ili menja namenu iz komercijalnn sadržaja, čijom bi prodajom pacela Grad imao velike prihode. Planiranje parkovsknh površin na takvim prostorima podrazumeva ne samo ulaganje u realizaciju parkova, već i odustajanje od prihoda na osnovu prodaje tih parcela. Kako je potrebno mnogo ulaganja od strane Grada u infrastrukturu i druge sadržaje na prostoru ne samo Grada, nego i okolnih prigradskih nasenja, zadatak urbanista planera je da u u što većoj meri izbalansiraju namene prostora, kako bi omogućili ravnomerniji razvoj grada, ali i prihode i rashode koji bi omogućavahz realizacuju javnih prostora”, navodi se u zvaničnom obrazloženju da se odbije zahtev građana da dobiju park na Telepu.

Podsetimo i na to da su predstavnici Urbanizma ranije navodili da ovaj prostor prema važećim regulacionim planovima nije ni bio namenjen za park, već da će ga tek sada dobiti po prvi put sa ovih više od hektar površine. Ovo jeste tačno kada se gleda samo gradska urbanistička dokumentacija, ali plan Telepa godinama nije menjan, te građani osim obećanja iz Grada nakon peticije nisu imali ništa zvanično što bi garantovalo da tu treba da bude park.

Skupština grada će o Planu generalne regulacije prostora u zapadnom delu grada na području Telepa odlučivati na današnjoj sednici.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay