Početna Gradske teme Tesla fest od 12. do 15. oktobra na Spensu

Tesla fest od 12. do 15. oktobra na Spensu

0

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva Tesla fest, 31. po redu, održaće se od 12. do 15. oktobra na Spensu.

Ove godine očekuje se učešće pronalazača, mladih talenata, istraživača, škola, instituta, fakulteta, preduzetnika iz zemlje i inostranstva sa više stotina inovacija, pronalazaka i radova mladih talenata iz Srbije, Rusije, Kine, Irana, Švedske, Češke Republike, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Crne gore, Hrvatske, Republike Srpske i dr.

Tesla Fest se svake godine otvara na dan koji pronalazači u Srbiji obeležavaju kao Dan Nikole Tesle i Dan pronalazača Srbije. Ovaj dan je Tesla u više navrata istakao kao najdraži u životu jer je 12. oktobra 1887. godine podneo svoju prvu patentnu prijavu američkom Zavodu za patente, kojom je obnarodovao svoje epohalno otkriće “Obrtno magnetno polje i polifazni sistem naizmeničnih struja (indukcioni motor)” i podario ih čovečanstvu na večnost. Doživeo je primenu ovih pronalazaka i 1896. godine na Nijagarinoj hidrocentrali a potom širom sveta. Na osnovu ovih pronalazaka i danas funkcioniše ceo svetski energetski sistem.

Savez pronalazača Vojvodine je osnovao Tesla fest kao prikladnu formu čuvanja uspomene na nenadmašnog genija i najvećeg svetskog pronalazača. Na festu za proteklih 29 godina takmičilo se i učestvovalo na hiljade pronalazača i mladih talenata sa svojim idejama i pronalascima iz Srbije i još 25 zemalja širom sveta. Održano je na desetine naučno stručnih skupova, tribina, konferencija posvećenih intelektualnoj svojini, pronalazaštvu i Teslinom delu. Mnoge filmske, pozorišne predstave, svečane akademije, književne večeri i likovne izložbe posvećene su Tesli.

Svečano otvaranje je 12. oktobra u 15 časova ispred amfiteatra Spensa. Međunarodna konferencija o inovacijama i inelektualnoj svojini je 13. oktobra u amfiteatru Spensa, od 10 časova.

Dodela nagrada i priznanja međunarodnog žirija i WIPO nagrada je 15. oktobra u 15 časova u svečanom salonu Spensa.

Ceo prigram možete pogledati OVDE.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Freeimages