Početna Gradske teme Tijana Palkovljević Bugarski: Proces decentralizacije u kulturi veoma je važan

Tijana Palkovljević Bugarski: Proces decentralizacije u kulturi veoma je važan

tijana2

Upravnica Galerije Matice srpske (GMS) u Novom Sadu Tijana Palkovljević Bugarski smatra da je proces decentralizacije u kulturi veoma važan, jer se time podstiču manje sredine u našoj zemlji, koje imaju mnogo toga da ponude u toj oblasti.
Akcija Ministarstva kulture “Gradovi u fokusu”, kojom će država podsticati razvojne strategije u kulturi u lokalnim samoupravama, od velikog je značaja zbog toga što “manje sredine zaslužuju veću pažnju medija i publike”, ocenila je ona u izjavi Tanjugu.

“Mi u Srbiji imamo zaista mnogo toga da ponudimo publici i javnosti”, naglasila je Palkovljević Bugarski navodeći u tom pogledu dobre primere poput galerija slika Save Šumanovića u Šidu i Milana Konjovića u Somboru kao i izuzetno jak muzejski život u Zrenjaninu i Somboru.
Ona je ocenila da je ta akcija dobra i dodala da mnogi u kulturi “kukaju kako sav novac ide u Beograd i kako se sve tamo dešava”.

Nedavno održanim Beogradskim festivalom igre, koji je ove godine počeo u Novom Sadu i imao predstave i u Vršcu, “pokazali smo da i manje sredine mogu da prepoznaju kvalitet takvih manifestacija i da takvi događaji zaista mogu da se decentralizuju”, navodi upravnica GMS.

Ona smatra da će ta akcija Ministarstva kulture posebno biti važna za domaće muzeje jer, kako je naglasila, “muzeji čine važan deo kulturnog identiteta jedne nacije”.

Palkovljević Bugarski ocenjuje i da se manifestacije “Muzeji Srbije deset dana od deset do deset” i “Noć muzeja”, koje će biti održane istovremeno u maju, ne kose međusobno već nadopunjuju jedna drugu.

“One se nadopunjuju budući da mi želimo da pokažemo da sve ono što muzeji rade i što baštine, ne može da stane u jednu noć, da je to mnogo više od jedne noći”, izjavila je ona Tanjugu.

Tokom desetodnevne akcije u kojoj će više od 50 muzeja biti otvoreno za posetioce (besplatno) od deset do deset sati uveče, “trudićemo se da podstaknemo mobilnost građana”, da odu u neki drugi grad i vide kvalitetne i atraktivne programe koje će muzeji ponuditi tih dana.

Upravnica GMS smatra da je ta manifestacija, koju podržava Ministarstvo kulture i informisanja, veoma važna jer će okupiti toliki broj muzeja širom naše zemlje na zajedničkom poslu, u organizovanju i predstavljanju publici mnogobrojnih raznovrsnih i zanimljivih programa.

“Mi ćemo se potruditi da zajedno pokažemo bogatstvo i vrednosti koje čuvaju muzeji u Srbiji i kakve sve programe mogu da ponude publici u tih deset dana”, naglašava ona i napominje da će GMS tom prilikom u fokusu imati obeležavanje Dana Narodnog muzeja u Beogradu.

U GMS će, kako je najavila, 10. maja biti priređene dve velike izložbe, “Rubensovi krugovi” i slike impresionista “Svetlost u tami Prvog svetskog rata”, obe iz kolekcije Narodnog muzeja.

To je dobar primer saradnje dve najstarije i najbogatije nacionalne muzejske ustanove, “kada je jedna privremeno zatvorena zbog adaptacije, druga otvara vrata, sve u cilju promocije nacionalnog nasleđa i jačanja kapaciteta institucija”, zaključuje upravnica GMS.

Autor: Tanjug
Foto: NsHronika.rs