Početna Gradske teme Toksikološke analize pokazale da nije bilo trovanja u školi u Šajkašu

Toksikološke analize pokazale da nije bilo trovanja u školi u Šajkašu

sajkas

Sve toksikološke analize koje je obavio Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu pokazale su da nije bilo trovanja dece u osnovnoj školi u Šajkašu.
Zamenik upravnika Centra za sudsku medicinu Igor Veselinović kaže da je testirano 20 uzoraka krvi i urina, ali da ni u jednom od njih nije nađeno prisustvo toksina. On je naveo da su analizirane sve supstance koje su obično analiziraju u takvim situacijama.

Veselinović je dodao da je, što se tiče Instituta za sudsku medicinu, posao završen i da sada neke druge institucije treba da se pozabave mogućim uzrocima dešavanja u Šajkašu. Veći broj učenika Osnovne škole “Isidora Sekulić” iz Šajkaša u utorak, 10. februara, žalilo se na nesvesticu, blago pomućenje vida i tegobe s disanjem, zbog čega su odvedeni na ispitivanja u bolnicu.

Verbić: Incident kao opomena

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je danas, povodom incidenta u školi u Šajkašu u kojem su deca sa simptomima trovanja završila u bolnici, da “slučaj treba iskoristiti kao opomenu”. “Da ne donosimo zaključke pre nego što dobijemo detaljne informacije o tome šta se zaista desilo”, rekao je Verbić novinarima u Vladi Srbije.

Na pitanje da li Ministarstvo razmatra da pooštri kontrolu u školama koje se greju na gas, Verbić je rekao da postoje kontradiktorne informacije, te bi bilo krajnje neodgovorno izvoditi zaključke bez detaljnog izveštaja. U školi danas treba da bude održan sastanak sa roditeljima i nastavnicima u cilju normalizacije nastave, koja je planirana od srede, 18. februara, po završetku praznika.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine i načelnik Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu Dragan Drašković rekao je juče da kompletne toksikološke analize uzoraka uzetih od učenika iz osnovne škole u Šajkašu nisu još završene. Drašković je rekao da deo analiza koji je do sada urađen pokazuje da su rezultati negativni. “Toksikologija je nešto što traje i u nekim slučajevima je potrebno i nekoliko nedelja da bi se dobili rezultati. Tako je svugde u svetu, pa i kod nas”, rekao je Drašković.

On je dodao da će javnost sigurno biti obaveštena o svim rezultatima kada analize budu gotove. U utorak je dvadesetak učenika osnovne škole “Isidora Sekulić” iz Šajkaša hitno prebačeno u Dečju bolnicu u Novom Sadu sa simptomima trovanja. Uzrok još nije otkriven, a Ministarstvo prosvete je saopštilo da je za sada isključena mogućnost trovanja učenika gasom ali i hranom.

Autor: 021.rs