Početna Gradske teme Transplantacije organa u KC Vojvodine nakon više od godinu dana pauze

Transplantacije organa u KC Vojvodine nakon više od godinu dana pauze

0

U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa KC Vojvodine, tokom poslednjih nedelju dana načinjene su tri transplantacije burbega poreklom od živog srodnog davaoca organa.

Procedure su izvršene prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od stane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KC Vojvodine, i svi davaoci i primaoci bubrega su pod kontrolom, sa dobrom funkcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, kako davaoca, tako i primaoca organa, saopštio je KC Vojvodine.

Ove, za KC Vojvodine rutinske procedure, obavljene su po prvi put u toku 2021. godine, nakon pauze koja je nastala zbog visokog rizika za razvoj Korona virusne bolesti u poslednjih godinu i po, što je uslovilo privremeni prekid transplantacionih procedura u KCV. Procedure su sprovedene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije mogućeg razvoja Korona virusne infekcije, koje podrazumevaju vakcinaciju davaoca i primaoca, vakcinaciju osoblja uključenog u proces transplantacije, negativne PCR testove na Korona virus, kao i mere striktne izolacije bolesnika.

Uz to, od ove nedelje aktiviran je i proces prepoznavanja i dijagnostike potencijalnih davalaca organa od strane preminulih osoba (kadaverični davaoci organa) i moždane smrti, što predstavlja ključni momenat za ponovno aktiviranje procesa transplantacije jetre, bubrega, srca i drugih organa i tkiva koji se mogu dobiti isključivo od strane kadaveričnog davaoca, uz apsolutno poštovanje volje porodice preminulih osoba i praćenje procedura zasnovanih na zakonu i pravilnicima izdatim od strane Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Istovremeno, nedavne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze (autologna i alogena transplantacija koštane srži) koje su obavljene na Klinici za hematolgiju KC Vojvodine, što je veoma značajno za lečenje malignih bolesti krvi, ukazuje na normalizaciju režima vrhunskih medicinskih procedura u KC Vojvodine, što će svakako poboljšati kvalitet lečenja bolesnika.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay