Početna Gradske teme Traži se firma koja će iz Dunava ukloniti potonuli brod na trasi...

Traži se firma koja će iz Dunava ukloniti potonuli brod na trasi novog novosadskog mosta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za vađenje potonulog broda iz Dunava na trasi novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.

vPlovilo se nalazi uz levu obalu Dunava, a kako se navodi u lokacijskim uslovima za izgradnju mosta, neophodno ga je ukloniti kako bi se započela gradnja.

Prethodno se nije znala tačna lokacija broda, ali je u toku izrade tehničke dokumentacije za most utvrđeno da se nalazi na koordinatama 408156.292 Е 5008796.651 N. Koordinate je objavilo ministarstvo.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, u cilju utvrđivanja stanja plovila i količine rečnog materijala kojim je plovilo zasuto, izvršeno je batometrijsko merenje.

Plovilo se nalazi van plovnog puta, a najviša potopljena tačka je 71,92 metra.

Procenjena vrednost javne nabavke je 24 miliona dinara.

Podsetimo, lokacijski uslovi za most izdati su početkom februara, a ministar građevinarstva Tomislav Momirović najavio je da bi gradnja mogla da počne već u martu.

Zbog započetih istraživanja na području Šodroša, ekološki aktivisti najavili su protest “Most Da – ali na drugom mestu” za subotu, 26. februar u 14 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay