Početna Gradske teme Traži se firma koja će iz Dunava ukloniti potonuli brod na trasi...

Traži se firma koja će iz Dunava ukloniti potonuli brod na trasi novog novosadskog mosta

0

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za vađenje potonulog broda iz Dunava na trasi novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.

vPlovilo se nalazi uz levu obalu Dunava, a kako se navodi u lokacijskim uslovima za izgradnju mosta, neophodno ga je ukloniti kako bi se započela gradnja.

Prethodno se nije znala tačna lokacija broda, ali je u toku izrade tehničke dokumentacije za most utvrđeno da se nalazi na koordinatama 408156.292 Е 5008796.651 N. Koordinate je objavilo ministarstvo.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, u cilju utvrđivanja stanja plovila i količine rečnog materijala kojim je plovilo zasuto, izvršeno je batometrijsko merenje.

Plovilo se nalazi van plovnog puta, a najviša potopljena tačka je 71,92 metra.

Procenjena vrednost javne nabavke je 24 miliona dinara.

Podsetimo, lokacijski uslovi za most izdati su početkom februara, a ministar građevinarstva Tomislav Momirović najavio je da bi gradnja mogla da počne već u martu.

Zbog započetih istraživanja na području Šodroša, ekološki aktivisti najavili su protest “Most Da – ali na drugom mestu” za subotu, 26. februar u 14 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay