Početna Gradske teme Traži se novi projektant za moderan vatrogasni centar

Traži se novi projektant za moderan vatrogasni centar

Budući da na prethodnom tenderu nije uspela da nađe projektanta regionalnog centra za vanredne situacije, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je novu javnu nabavku.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu, za tehničku dokumentaciju s tehničkom kontrolom namenjeno je 13,2 miliona dinara. Izgradnjom novog komplksa, novosadski vatrogasci će nakon više od jednog veka konačno dobiti novu stanicu.

Vatrogasna stanica trenutno je u Ulici Jovana Subotića, u centru grada, što nije baš odgovarajuće mesto, a imajući u vidu površinu grada i broj stanovnika, kao i intervencija, već odavno postoji potreba za regionalnim centrom, koji će, osim vatrogasne službe, obuhvatiti i službe spasavanja, zaštite od poplava i drugih elementarnih nepogoda, upravljanje rizicima i slično.

Planom detaljne regulacije Telepa kompleks vatrogasnog doma gradiće se na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, i prostiraće se na 2,35 hektara. Kolski ulazi su predviđeni s raskrsnice Bulevara i Panonske ulice, kao i iz Somborske ulice. Radi efikasnijeg uključivanja vatrogasnih vozila u saobraćaj, urbanisti su ostavili mogućnost korekcije tokova unutar raskrsnice Bulevara patrijarha Pavla i Somborske.

Zemljište namenjeno regionalnom centru nalazi se između „Galensovih” zgrada i benzinske pumpe NIS-a na Futoškom putu, a trenutno je zapušteno, zaraslo u korov. Planirani objekat imaće dva sprata i prostiraće se na 6.890 kvadratnih metara. Osim Vatrogasne brigade, u novoj zgradi će biti smeštene i druge službe: Uprava za vanredne situacije, Operativni centar, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekta, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri korišćenju objekata, Odeljenje za upravljanje rizikom i Odeljenje za civilnu zaštitu.

U prizemlju kompleksa regionalnog centra planirana je garaža za vatrogasna vozila, kao i perionica, servis i radionica za popravku vozila i opreme. Predviđene su i prostorije za zaštitnu opremu i uniforme, zatim garderoba, te dnevna soba za boravak vatrogasaca, sanitarni čvor, čajna kuhinja, kuhinja i restoran. Komandno-operativni centar trebalo bi da bude na prvom spratu, a na toj etaži predviđene su i učionice, amfiteatar, sala za sastanke, zatim arhiva, ali i teretana, fiskulturna sala, kancelarije i spavaonica za vatrogasce. Kancelarije rukovodioca i inspektora Uprave za vanredne situacije planirane su na drugom spratu, a budući da će u kancelarije te uprave dolaziti i građani, druga etaža će imati zaseban ulaz, odvojen od ostatka objekta.

Garaža će imati 1.044 kvadratna metra, što bi trebalo da obezbedi smeštaj 20 većih vatrogasnih vozila i kamiona. Prvi red garažnih mesta biće okrenut ka Bulevaru patrijarha Pavla i tu će biti parkirana vozila koja idu na intervencije, dok će drugi red biti smešten u dvorištu kompleksa.

Ko će projektovati regionalni centar, znaće se početkom maja, budući da je rok za podnošenje ponuda 10. april, a 25 dana nakon toga biće doneta odluka o dodeli ugovora, ili o obustavi postupka.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay