Početna Gradske teme Treća “Šajkaška zimnicijada” 30. septembra u Šajkašu

Treća “Šajkaška zimnicijada” 30. septembra u Šajkašu

U Šajkašu će se 30. septembra 2017. godine u periodu od 12 – 20 časova održati po treći put manifestacija pod nazivom Šajkaška zimnicijada čiji je organizator Udruženje građana Vera Ljubav Nada i Konjički klub „Filipus“ iz Šajkaša.

Ovo udruženje i konjički klub “Filipus” okupljaju decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom – uglavnom su to deca koja pohađaju ŠOSO „Milan Petrović“, kao i dece različitog uzrasta koja pohađaju redovne škole, gde svi zajedno imaju podjednake šanse da u jednoj zajedničkoj inkluzivnoj priči razviju svoje potencijale i pripreme se da ravnopravno učestvuju u zajedničkim aktivnostima. Cilj Udruženja je i aktivno učešće rditelja, prijatelja i čitave neposredne okoline, kao i svih građana koji žele da pomognu rad osoba sa invaliditetom.

Cilj manifestacije je unapređenje proizvodnje, prerade i plasmana povrća,voća – zimnice, sokova ovog kraja, kao i promocija i postignuća osoba sa invaliditetom kroz učešće u pripremanju i preradi voća i povrća pravljenju zimnice, i proizvodnji sode, klakera kabeze i prirodnih sokova. Takođe, cilj ove manifestacije je doprinos očuvanju etnološkog, kulturnog i istorijskog nasleđa ovog dela Vojvodine.

Manifestacija će okupiti veći broj poljoprivrednih gazdinstava, koja se bave proizvodnjom povrća, voća i zimnice u domaćoj radinosti iz Vojvodine. Tokom manifestacije okupićemo i predstaviti najatraktivnije čuvare starih zanata. Posetioci će pored degustacije na štandovima, moći i da kupe proizvode pripremljene po starim recepturama naših baka.

Na našem salašu „Filipus“ u Šajkašu deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom zajedno sa odraslim članovima udruženja tokom leta i početka jeseni pripremali su zimnicu od sezonskog voća i povrća. Počeli smo sa jagodama,kajsijama, pa breskvama, jubukama, grožđem, dinjama, kruškama, lubenicom, dunjom, pa paprikom, paradjzom, krastavcima, šargarepom, kupusom…..

Osnovni cilj manifestacije je veća vidljivost osoba sa invaliditetom i pokazivanje njihovih postignuća.

Na Šajkaškoj zimnicijadi nastupiće i hor ISON, koji se nedavno vratio sa turneje iz Hrvatske. Miodrag Blizanac dirigent hora Ison i hor Ison bili su pozvani da predstave postignuća osoba sa invaliditetom u domenu muzike, muzikoterapije i asistivne tehnologije. Hor je otvorio – Međunarodnu konferenciju o naprednoj tehnologiji za decu sa teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom.