Početna Gradske teme Treća Srbija otkazima čisti teren za svoje kadrove?

Treća Srbija otkazima čisti teren za svoje kadrove?

0

informatika-protest-n1

U Novom Sadu održan je protest zbog otpuštanja radnika javnog preduzeća “Informatika”. Tvrde da su otkaze dobili kako bi Treća Srbija zaposlila svoje članove.

Ispred gradske kuće u Novom Sadu sindikati su organizovali protest, pošto je 19 radnika javnog i komunalnog preduzeća “Informatika”, bez prethodne najave, dobilo otkaz. Ovim preduzećem rukovode kadrovi Treće Srbije u kojoj su za N1 su rekli da su sve radili po zakonu u cilju smanjenja broja zaposlenih.

Nikad veća uplata od banke, ali i nikad veće razočarenje svih 19 radnika koji su prvo dobili otpremnine, a potom i otkaze. Pri novoj sistematizaciji, tvrde u sindikatu, nije se vodilo računa ni o stručnosti, ni o stažu, ni o porodičnoj situaciji.

“Ja sam inače na bolovanju zbog osmogodišnjeg deteta koje je pre mesec i po dana imalo krvarenje na mozgu i paralizu desne strane. Moji nadređeni su znali da mi je dete bolesno i uveravali su me da ne treba da brinem zbog posla”, kaže Helena Šifler Zekić, bivša radnica “Informatike” .

Jednima otkaz, drugima posao. Pred kraj prošle godine “Informatika” je zaposlila novih dvadesetak ljudi, kaže predsednik Sindikata JKP “Informatika” Zoran Antešević i dodaje da su oni došli iz preduzeća Lisje koje je imalo gradski program za smanjenje radnika.

I tu priča dobija novi smisao, jer su novozaposleni članovi političke organizacije Treća Srbije koja je u Novom Sadu deo vlasti, trdi predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Vojvodina, Milorad Kotur.

“Ušli su u firmu 2012. godine, zaposlili više od 60 svojih stranačkih kolega, a onda sistematizacijom proglasili tehnološkim viškom ljude koji su u tom preduzeću više od 20 godina, na stručnim odgovornim pozicijama”, navodi Kotur.

Otkazi su podeljeni, a da o tome nije obavešten ni Sindikat “Informatike”, ni Grad Novi Sad koji je osnivač preduzeća. Zakonitost takve odluke ispitaće i sam gradonačelnik Miloš Vučević, pošto stigne izveštaj Inspekcije rada.

Autor: N1
Foto: Screenshot