Početna Gradske teme Treći protest “Jedan od pet miliona” najposećeniji do sada

Treći protest “Jedan od pet miliona” najposećeniji do sada

Treći protest u Novom Sadu pod parolom “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama” počeo je okupljanjem građana ispred Srpskog narodnog pozorišta, a nastavio se sada već ustanovljenom rutom do zgrade RTV.

Protestna kolona u kojoj je bilo oko sedam hiljada građana, krenula je u šetnju širim centrom grada. Ovo je do sada bio najmasovniji protest u Novom Sadu.

Prethodno je pročitan proglas koji je potpisalo više stotina umetnika i kulturnih radnika, koji su podržali protest. Novosadski glumac Milorad Kapor i glumac i prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić održali su govore.

Milorad Kapor poručio je ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, koji je ranije diskreditovao univerzitetske profesore – potpisnike podrške protestima, da nije kredibilan da se pita ko je koliko ime sa spiska.

– Ko si ti, Mladene Šarčeviću, negdašnji školski profesore geografije i savetniče manjinske srpske škole u Budimpešti i Južnoj Africi sa Zimbabveom da dovodiš u pitanje kredibilnost naučnika i obrazovnih radnika koji su svi mahom završili više škole od tebe i postigli ili postižu veće rezultate od tebe u svemu, osim u podaništvu i urušavanju institucija sistema? Ko je po tebi kredibilan? Ovaj silni bašibozuk koji je pokupovao diplome plagirao radove, jednom rečju lečio komplekse, a čemu ti nisi ni pokušao kao resorni ministar da staneš na put. Pazi kada me je strah da tražim tvoju i ostavku svih svih ministara, jer onaj koji odlučuje o vašim funkcijama je veoma talentovan da nađe još goreg koji bi vas nasledio – poručio je Kapor građanima na platou Srpskog narodnog pozorišta.

Radoje Čupić naglasio je da je Srbija jedna od država koja izdvaja najmanje novca za kulturu i da se to jasno oseti. On je i podsetio građane koji je juče dan.

– Danas je rođendan Novom Sadu, gradu koji je pre 271 godinu postao slobodan grad. Slobodni građani Novog Sada opet se bore za slobodu i ne treba da se boje ove borbe. Ne treba se bojati ničeg – osim straha – naveo je jedan od najpoznatijih glumaca Srpskog narodnog pozorišta.

– Predusulov slobode je da se čovek ne boji. Sloboda je jedna od osnovnih čovekovih potreba i mi se za slobodu borimo. Sloboda će nam se dogoditi jedino uz vašu pomoć – naglasio je između ostalog Čupić.

Uz zastave Srbije i Vojvodine, viđeni su i različiti antirežimski transparenti. Građani su išli Jevrejskom ulicom, zatim su skrenuli na Bulevar oslobođenja, potom u Maksima Gorkog do zgrade RTV-a, te do zgrade Pokrajinske vlade.

Sledeći protest najavljen je za sledeći petak u 18 časova.

Izvor: 021
Foto: 021