Početna Gradske teme Treći protest “Jedan od pet miliona” u petak u Novom Sadu

Treći protest “Jedan od pet miliona” u petak u Novom Sadu

0

Treći protest u Novom Sadu pod parolom “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama” održava se danas, 1. februara.

Građani se, kao i prethodnih sedmica, okupljaju na platou Srpskog narodnog pozorišta, odakle će protestna kolona krenuti širim centrom grada do zgrade Banovine.

Prisustvo su najavili nastavnici i saradnici više novosadskih fakulteta i članovi građanskih inicijativa koji su podržali proteste, koji su počeli u Beogradu, a u protekla dva meseca se organizuju i u drugim gradovima.

“Građani Novog Sada će svojim protestom i protestnom šetnjom obeležiti i 1. februar – Dan grada. Taj gradski praznik ustanovljen je 1997. godine, u mandatu prve demokratske lokalne vlasti posle Drugog svetskog rata, u čast 1. februara 1748. kada je Novi Sad u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji stekao status Slobodnog kraljevskog grada. Više od 270 godina posle sticanja statusa slobodnog grada, građani Novog Sada su prisiljeni da se ponovo bore za svoje pravo na slobodu i lokalnu samoupravu. Sloboda se stiče otporom i nepristajanjem na nasilje, korupciju i kriminal koji sada vladaju našim gradom. To će biti i jedna od glavnih poruka narednog i svih narednih protesta u Novom Sadu”, najavljuju u inicijativi “Jedan od pet miliona”.

Okupljanje je u 18 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: PIxabay