Početna Gradske teme Trenutno najpotrebnije toplije stvari za mlađe u Svratištu

Trenutno najpotrebnije toplije stvari za mlađe u Svratištu

0

Sat više u Svratištu znači sat manje na ulici. To je parola kojom se već više od 10 godina rukovode u Svratištu za decu i mlade u Novom Sadu.

Iz te ustanove kažu da se beleži porast broja onih kojima je potrebna njihova pomoć, jer je od januara do septembra ove godine više od 350 aktivnih korisnika dolazilo u Svratište.

Ako se tome dodaju i deca koja tamo samo povremeno borave, jasno je da radnici Svratišta imaju pune ruke posla. Kao i obično pred zimu, nedostaje im tople odeće, naročito jakni i cipela, kaže Nikola Jovanović iz Svratišta.

“Pored obroka, tri glavna i dve užine, oni ovde održavaju i ličnu higijenu, imaju i psihosocijalnu podršku, medicinske intervencije, uključivanje u školski sistem, u nacionalni sistem za zapošljavanje i bilo koje druge institucije, jednostavno želimo da budu vidljivi”, kaže Jovanović.

U svratištu ne dozvoljavaju da ostanu deca na ulici. Zbog korone nije smanjen broj dece ali ni broj donacija i onoga što građani donose, čak je možda toga i više.

“Mi radimo svaki dan od 8 do 20.30 časova a vikendom od 10 do 17 časova. Trenutno nam je jako potrebna zimska garderoba jer smo u deficitu sa malo toplijim stvarima, nekoj deci je problem bukvalno da izađu iz naselja u kojima žive, kad je kiša i blato. Potrebni su i školski pribor, konzervirana hrana, hemija… Mi puštamo i naše bivše korisnike od 20, 21 i 22 godine, kada dođu i kažu da su gladni, da nemaju šta da obuku ili šampon da se operu. Koliko god to možemo pomognemo, a na prvom mestu su naši aktivni korisnici” – zaključio je Jovanović.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay