Početna Gradske teme Trg republike će biti Trg Aleksandra Tišme

Trg republike će biti Trg Aleksandra Tišme

0

aleksandar_tisma

“Akademska knjiga” i Matica srpska složni su u ideji da Trg republike treba da bude preimenovan u Trg Aleksandra Tišme.
Tišma zaslužuje mnogo više od trga i odavno postoji inicijativa da se u Tanurdžićevoj palati, gde je živeo, napravi spomen-muzej u njegovom stanu. Da to bude kultno mesto od kojeg će koristi imati ceo grad i cela srpska kultura“, istakao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Inicijativu je podržao i predsednik Društva književnika Vojvodine Nikola Strajnić uz napomenu da je “mnogo novih ulica i trgova u Novom Sadu, a malo onih koje nose imena velikih pisaca”.

Tišma je naš veliki pisac i njegov opus predstavlja veliki iskorak u našoj književnosti u umetničkom smislu. Njegova dela su otišla u umetničke visine svetskih razmera i mi samo možemo da sledimo taj put. Zato ovaj predlog ima veliku podršku DKV“, kaže Strajnić.

U gradskoj vlasti, kojoj je inicijativa prosleđena, kažu da će ovom predlogu “pristupiti veoma ozbiljno, kako to takav pisac zaslužuje”.
Trg republike, koji se nalazi između Jovine gimnazije i Riblje pijace nedavno je kompletno renoviran. Inače, Novi Sad već ima ulicu Aleksandra Tišme i ona se nalazi oko 100 metara dalje od Trga republike.

Autor: Blic