Početna Gradske teme Tri miliona dinara kazne za novosadski “Eko Hemik” zbog skladištenja opasnog otpada

Tri miliona dinara kazne za novosadski “Eko Hemik” zbog skladištenja opasnog otpada

0

Novosadsko preduzeće “Eko Hemik” mora da plati novčanu kaznu od tri miliona dinara zbog nezakonitog skladištenja opasnog otpada, presudio je Osnovni sud u Kikindi.

Pravnom licu i njegovom zakonskom zastupniku V. B. (25) zabranjuje se vršenje svih delatnosti iz oblasti sakupljanja, tretmana i odlaganja otpada u trajanju od dve godine od pravosnažnosti presude. Od pravnog lica se takođe oduzima imovinska korist pribavljena ovim krivičnim delom u iznosu od 2.432.182 dinara. Troškove suđenja (772.131 dinar), takođe će snositi okrivljeni.

Pravno lice i zakonski zastupnik proglašeni su krivim zato što su u periodu od 1. januara do 1. juna 2019. godine na lokaciji bivše fabrike “Hemik” u Kikindi skladištili 585,85 tona opasnog otpada, što je za 85,85 tona više nego što je bilo dozvoljeno rešenjima o izdavanju dozvole za tretman i odlaganje opasnog otpada, čime su pribavili imovinsku korist od 2,4 miliona dinara. Kako je sud utvrdiio, okrivljeni V. B. bio je svestan svog dela i svestan da je njegovo delo zabranjeno.

“Eko hemik” je od proizvođača preuzeo više opasnog otpada nego što može da stane u zakupljeni objekat, pa ga je odložio na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora. Kasnijim analizama je utvrđeno da je u bivšem “Hemiku” uskladišteno najviše kontaminirane ambalaže, pesticida, zatim filtera od ulja iz automobilske industrije, organski opasni otpad nepoznatog porekla u čvrstom i tečnom stanju, kao i neorganski otpad. Usledilo je oduzimanje dozvole za skladištenje opasnog i neopasnog otpada od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i podnošenje krivične prijave protiv operatera i zakonskog zastupnika.

Izvor: 021
Foto: Pixabay