Početna Gradske teme Tri miliona dinara kazne za novosadski “Eko Hemik” zbog skladištenja opasnog otpada

Tri miliona dinara kazne za novosadski “Eko Hemik” zbog skladištenja opasnog otpada

Novosadsko preduzeće “Eko Hemik” mora da plati novčanu kaznu od tri miliona dinara zbog nezakonitog skladištenja opasnog otpada, presudio je Osnovni sud u Kikindi.

Pravnom licu i njegovom zakonskom zastupniku V. B. (25) zabranjuje se vršenje svih delatnosti iz oblasti sakupljanja, tretmana i odlaganja otpada u trajanju od dve godine od pravosnažnosti presude. Od pravnog lica se takođe oduzima imovinska korist pribavljena ovim krivičnim delom u iznosu od 2.432.182 dinara. Troškove suđenja (772.131 dinar), takođe će snositi okrivljeni.

Pravno lice i zakonski zastupnik proglašeni su krivim zato što su u periodu od 1. januara do 1. juna 2019. godine na lokaciji bivše fabrike “Hemik” u Kikindi skladištili 585,85 tona opasnog otpada, što je za 85,85 tona više nego što je bilo dozvoljeno rešenjima o izdavanju dozvole za tretman i odlaganje opasnog otpada, čime su pribavili imovinsku korist od 2,4 miliona dinara. Kako je sud utvrdiio, okrivljeni V. B. bio je svestan svog dela i svestan da je njegovo delo zabranjeno.

“Eko hemik” je od proizvođača preuzeo više opasnog otpada nego što može da stane u zakupljeni objekat, pa ga je odložio na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora. Kasnijim analizama je utvrđeno da je u bivšem “Hemiku” uskladišteno najviše kontaminirane ambalaže, pesticida, zatim filtera od ulja iz automobilske industrije, organski opasni otpad nepoznatog porekla u čvrstom i tečnom stanju, kao i neorganski otpad. Usledilo je oduzimanje dozvole za skladištenje opasnog i neopasnog otpada od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i podnošenje krivične prijave protiv operatera i zakonskog zastupnika.

Izvor: 021
Foto: Pixabay