Početna Gradske teme Tri miliona dinara za Udruženja izbeglih i raseljenih lica

Tri miliona dinara za Udruženja izbeglih i raseljenih lica

0

Ukupno 45 udruženja izbeglih i interno raseljenih lica sa teritorije Vojvodine dobilo je sredstva za finansiranje svojih aktivnosti. Sredstva je obezbedio Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu putem konkursa, čija je ukupna vrednost bila tri miliona dinara.

Problema i potreba na terenu je mnogo, saglasni su svi predstavnici udruženja koji su učestvovali na konkursu i svaki dinar puno im znači.

“Mnogo znači. Mogu da pomognem najugroženijoj izbegličkoj populaciji. Organizujemo i sekcije gde se sastajemo i na kojima mlade učimo našim običajima. Delimo pakete hrane, dosta nam znači i za gorivo za ljude koji rade na terenu”, kaže Milovan Guslov iz Udruženja “Pravo na život” u Sremskoj Mitrovici.

“Ovakav vid podrške znači nam veoma u ovom teškom vremenu i veoma smo zahvalni Fondu što evo već drugu godinu imamo priliku da dobijemo sredstva i nadamo se da ćemo uspeti da ih opravdamo”, ističe Dragan Parađina iz srpskog kulturno-umetničkog društva “Izvor” iz Stanišića.

“Sav novac je namenjen za organizovanje stručnog skupa i izradu monografije pod nazivom “Kordun od ljepote do golgote”, kaže Marija Božić iz Udruženja ratnih veterana i omladine “Biocenoza” Krušedol.

“Ukupna vrednost konkursa bila je tri miliona dinara, a sredstva je dobilo 45 udruženja”, kaže Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu

“Dodelili smo ugovore za 45 projekata udruženja koja realizuju programe od značaja za populaciju izbeglih i raseljenih lica. Dakle to su projekti koji humanitarnih programa, od projekata kojima se neguju kultura, tradicija i običaji srpskog naroda ali i drugi programi od izdavačkih delatnosti i tako dalje”, objašnjava Ćutilo.

Pored direkte pomoći koju pruža, ukoliko epidemijska situacija to dozvoli, Fond će ove godine organizovati i manifestaciju “Sajam zavičaja” na kojoj će sva udruženja moći da predstave svoj rad.

IZvor: RTV
Foto: Pixabay