Početna Gradske teme Tri scenarija za budućnost zgrade Radničkog univerziteta

Tri scenarija za budućnost zgrade Radničkog univerziteta

Budućnost zgrade Radničkog univerziteta svedena je na tri scenarija koja predviđaju rekonstrukciju ovog “skeleta” – Grad Novi Sad investira u obnovu, ulazak u partnerstvo sa privatnim investitorom, a treća opcija je prodaja uz obavezu da se vrati u funkcionalno stanje.

Pre više od tri meseca angažovana je kompanija “MP & Associates”, koja bi trebalo da izradi modele buduće upotrebe Radničkog, odnosno Novosadskog otvorenog univerziteta u Vojvođanskoj ulici. Tada se govorilo o nekoliko različitih mogućnosti u vezi sa zgradom u centru Novog Sada, koja već 19 godina stoji ogoljena, nakon velikog požara u kojem je život izgubila jedna osoba.

Na konstataciju 021.rs da još uvek nije pronađeno finalno rešenje, gradonačelnik Miloš Vučević kaže da se na rešenju radi i da je angažovan konsultant.

“Konsultant će dati tri moguće varijacije koliko bi koštalo da grad ulaže u zgradu Novosadskog otvorenog univerziteta, koliko bi koštalo da se ide u zajedničko partnerstvo sa privatnim investitorom i koliko bi Grad mogao da prihoduje prodajem zgrade Radničkog univerziteta za poslovanje i uz obavezu investitora da vrati objekat u funkcionalno i upotrebno stanje”, objašnjava Vučević.

Gradonačelnik dodaje da postoji interesovanje nekoliko IT kompanija, koje bi od zgrade napravile novi poslovni centar. Prema Vučevićevim rečima, Grad želi da “taj skelet i sliku koja nas, nažalost, opominje na jedan od najružnijih i najtragičnih događaja Novog Sada, reši, te da zgrada postane simbol pobede i oporavka grada”.

U požaru, koji se dogodio 6. aprila 2000. godine, život je izgubila Milica Prostran, radnica Televizije Duga. Tom prilikom je povređeno više ljudi, među njima i zaposleni Radija 021, čije su prostorije u potpunosti izgorele.

Otkad je izgorela zgrada njena objava je najavljivana više puta, ali bez konkretnih akcija koje bi pokazale da se zaista nešto radi na rešavanju višegodišnjeg problema. Prošle godine zgrada je prešla u javnu svojinu grada, što je bio jedan od koraka ka rešavanju situacije.

O sudbini zgrade je prethodnih godina praktično bilo licitirano, pa se tako moglo čuti da bi u njoj mogla da bude smeštena gradska administracija, da se iznajmljuje kao kancelarijski prostor, pa čak i da bude javna garaža. U nekim slučajevima se išlo i toliko daleko da su napravljeni i projekti kako bi zgrada mogla da izgleda posle obnove. Međutim, 19 godina nakon požara, ona je i dalje skelet.

Izvor: 021.rs
Foto: PrintScreen/YouTube