Početna Gradske teme Troškovi izgradnje Kamenice 3 veći za 800 miliona

Troškovi izgradnje Kamenice 3 veći za 800 miliona

0

Budžet AP Vojvodine imaće treći rebalans ove godine, a razlog je potreba Pokrajine da izdvoji dodatnih 800 miliona dinara za finansiranje izgradnje Kamenice 3 sa PET centrom.

Izgradnja Kamenice 3 poskupela je zbog rasta cena građevinskog materijala i usluga na svetskom nivou, ali i kod nas. Zato se novim rebalansom dodatna sredstva prebacuju na račun Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo za finansiranje ovog projekta.

Novi rebalans radi se skoro tri meseca nakon prethodnog, drugog ovogodišnjeg rebalansa. Kao i u septembru, Pokrajinska vlada je zaključila da ima dobru naplatu poreza na dobit i da ima prostora da izdvaja dodatna sredstva za kapitalne investicije, ali i da se drži svoje stare prakse – povećanja tekuće budžetske rezerve.

Ukupan budžet rebalansom će iznositi 82,5 milijardi dinara umesto 81,3 milijardi dinara. Fiskalni decifit projektovan je na 3,7 milijardi dinara, a ukupno zaduživanje Pokrajine planirano je u iznosu od 2,6 milijardi dinara.

Tekuća budžetska rezerva Pokrajine raste sa oko 2,5 milijardi na oko 2,7 milijardi dinara i sigurno je meta kritike opozicije, kao i prilikom svakog rebalansa. Razlog je činjenica da se sredstva tekuće budžetske rezerve mahom eksploatišu bez mogućnosti kontrole kako će ih Pokrajinska vlada rasporediti.

Kad je reč o Kamenici 3, u toku su radovi u prvoj fazi, koja će biti završena do marta 2022. godine. Uslediće druga faza radova.

Osim rebalansa budžeta, na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine razmatraće se i odluka o izradi prostornog plana područja posebne namene brane na Tisi, godišnji izveštaji o radu Garancijskog fonda APV za (davnu) 2019. i 2020. godinu, te izveštaj o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za prošlu godinu.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia