Početna Gradske teme U autobusu kao u rerni: Manje od polovine vozila ima klimu

U autobusu kao u rerni: Manje od polovine vozila ima klimu

Na gradskim i prigradskim linijama putnike svakodnevno prevozi 179 autobusa, a trenutno samo 72 vozila imaju ugrađen klima-uređaj.

Tako su oni koji se prevoze u Novom Sadu, ali i van grada u vozilima bez ovog uređaja, prinuđeni da se po vrelini voze, a rashlađuju kako znaju i umeju, pišu Novosti.

U GSP objašnjavaju da proces rada u gradskom prevozniku predviđa dnevni raspored na linije u skladu sa prevoznim potrebama, kapacitetima i strukturama vozila, pa se, u skladu sa tim, klimatizovani autobusi raspoređuju na gradske i prigradske i međumesne linije.

“Svesni smo da u vreme velikih vrućina sadašnji broj autobusa sa klima-uređajima nije dovoljan i zato ulažemo velike napore na podmlađivanju voznog parka”, ističu u GSP i najavljuju da će se situacija uskoro popraviti.

U toku je kupovina osam midi i 13 solo autobusa, a ta brojka će biti uvećana.

“Iz gradskog budžeta je 25. juna za nabavku 20 novih zglobnih i 30 solo vozila izdvojeno 700 miliona dinara”, kažu u GSP za Novosti.

Dok ne stignu novi autobusi sa ugrađenim “klimama”, najviše pritužbi imaju putnici iz okolnih prigradskih naselja, koji u vrelim autobusima provedu i više od pola sata dok ne stignu u grad ili u povratku kući.

Autobusi od 24. juna saobraćaju po letnjem redu vožnje, koji podrazumeva vremenske korekcije autobuskih polazaka, usklađene sa potrebama korisnika usluga prevoza u narednim mesecima. Ovaj red vožnje je uveden zbog očekivanog smanjenja broja putnika zbog korišćenja godišnjih odmora i letnjeg raspusta u školama i na fakultetima.

Podsetimo, GSP ima mnogo problema u poslovanju, te je prošle godine ostvario gubitak od čak 202 miliona dinara. Kako pokazuje poslednji izveštaj o radu gradskog prevoznika, sve je manje putnika godinama unazad, a preduzeće se žali na nelojalnu konkurenciju u vidu linijskih taksista, koji im oduzimaju putnike.

Izvor: Novosti, 021
Foto: Pexels