Početna Gradske teme U “Betaniji” se od početka pandemije porodilo 218 kovid pozitivnih trudnica

U “Betaniji” se od početka pandemije porodilo 218 kovid pozitivnih trudnica

0

Od početka epidemije u kovid jedinici Novosadskog porodilišta bilo je 218 porođaja kovid pozitivnih trudnica. Svi oni, do sada, završeni su pozitivnim ishodom, a infekcija se samo u retkim slučajevima prenela na bebe. Iako se u našoj zemlji trudnice još uvek ne vakcinišu protiv kovida-19, najnovije američko istraživanje pokazuje da su vakcine “Fajzer” i “Moderna” efikasne kod trudnica i porodilja.

Od januara ove godine do sada u novosadskoj Betaniji porodile su se 53 kovid pozitivne trudnice. Trenutno se u kovid jedinici tog porodilišta nalazi devet takvih budućih majki, što je nešto više u odnosu na prethodne talase epidemije.

“Imamo sada srednje teške i lakše kliničke slike, u proteklom periodu je bilo baš izrazito teških pacijenata ali na svu sreću ishodi su bili pozitivni što se tiče i porodilja i dece koja su rođena iz tih trudnoća”, kaže prim. dr Sanja Bulatović, načelnica akušerske intenzivne nege i porođajnog odeljenja.

“Mislim da smo do sada imali 3 ili 4 novorođenčeta koja su bila koronapozitivna, od kojih je jedno imalo baš manifestnu infekciju”, kaže ona.

Uz sve pohvale za osoblje novosadske Betanije, Ana Marija Rehak, priča svoje iskustvo. Prve simptome kovida dobila je 9 dana pre porođaja. Nakon dijagnoze u kovid ambulanti na Novom naselju prebačena je u porodilište, gde joj je dijagnostikovana obostrana upala pluća.

“Nakon tri dana kako se situacija pogoršavala predložili su da me porode carskim rezom i 20. februara su me porodili, bebu nisam videla do 1. marta jer beba nije bila pozitivna pa su sestrice i lekari na pedijatriji brinuli o njoj”, priča Ana Marija Rehak.

Ana Marija dodaje i da će se uskoro vakcinisati protiv kovida-19. I pored oprečnih stavova, u Srbiji porodilje mogu primiti vakcinu, dok se trudnice i dalje ne vakcinišu.

Imunološkinja Marija Zarić sa Imerilaj Koledža u Londonu kaže da je u toj zemlji stav nadležnih da se trudnice mogu vakcinisati u dva slučaja: ako su zdrave, ali im je posao takav da su pod većim rizikom da budu zaražene kao što su trudnice zdravstveni radnici, a drugi slučaj jeste da trudnice imaju još neko oboljenje pa ukoliko se zaraze virusom može da dođe do ozbiljnih komplikacija.

Najnovija istraživanja pokazuju da su vakcine proizvođača Fajzer i Moderna efikasne kod trudnica i dojilja. Većih nuspojava nije bilo, a one su stvorile visok nivo antitela koji je preko mleka i posteljice prenet i na njihove bebe.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay