Početna Gradske teme U Bogosloviji nastava onlajn: Za maturu se čekaju instrukcije

U Bogosloviji nastava onlajn: Za maturu se čekaju instrukcije

Nešto po zatvaranju Bogoslovije „Sveti Arsenije” u Sremskim Karlovcima i raspuštanju đaka, po uputstvima patrijarha srpskog Irineja zbog pandemije koronavirusa, i đaci te škole počeli su da pohađaju takozvanu onlajn nastavu zahvaljujući savremenim tehnologijama.

Vršilac dužnosti rektora Karlovačke bogoslovije protojerej mr Jovan Milanović kaže de je radi praćenja nastave uspostavljen sistem „Gugl” učionice i da su profesori u najvećoj meri aktivni u toj obrazovnoj platformi. Napominje da uglavnom svaki profesor prema svojim sposobnostima i veštinama priprema i održava redovno nastavu. – Interesantno je da đaci veoma dobro reaguju na taj oblik učenja – kaže rektor Jovan Milanović. – Savremene tehnologije su postale sastavni i neizostavni deo života svakog pojedinca, a posebno omladine, koja bez straha i zadrške pribegava njihovom korišćenju. Svi učenici su aktivni na platformi „Gugl učionice” onoliko koliko poseduju znanja, a nama je bitno da oni pokazuju odgovornost. Tek nekolicina njih nije uspela najbolje da shvati kako to funkcioniše. Svi čak dobijaju i ocene i sada čekamo uputstva o tome da li ćemo to uzimati u obzir i računati prilikom zaključivanja ocena, i kako. Konstatovali smo da bi taj vid obrazovanja koji uključuje korišćenje savremenih tehnologija, pa čak i ovu platformu „Gugl učionice”, u nekom smislu mogao ostati aktivan i kada se vratimo redovnom obrazovnom procesu.

U Karlovačkoj bogosloviji iščekuju uputstva i za to kako će maturanti polagati završne ispite. Po nastavnom planu, trebalo je da maturanti, učenici petog razreda, njih dvadeset trojica, završe nastavu 23. maja, a svi ostali 30. maja. Od 1. do 6. juna prvobitno je planirano polaganje maturskih ispita iz šest opšteobrazovnih i crkvenih predmeta – Sveto pismo Starog i Novog zaveta, Istorija hrišćanske crkve s istorijom Srpske crkve, Dogmatika s etikom, Crkveno pojanje, Crkveno pravo i Liturgika. Bogoslovi maturske ispite polažu prvo usmeno pa pismeno. Usmeni deo izlažu pred komisijom kojoj predsedava izaslanik Svetog arhijerejskog sinoda.

– Da li će se to odvijati ovog puta, i kako, verujem da će biti rešeno u nerednom periodu – ističe Milanović, dodajući da određene specifičnosti Bogoslovije, kao što je činjenica da je pohađaju đaci koji dolaze iz više država, poput Austrije, Švajcarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, donekle otežava rešavanje pitanja nastavka školovanja i završetka školske godine. – Zbog toga moramo voditi računa o tome da odgovorimo i na izazove na koje druge škole ne moraju da obrate pažnju. Mi smo sinodalna škola i čekamo instrukcije Svetog arhijerejskog sinoda. Nadamo se da ćemo dobiti mogućnost da ovu školsku godinu privedemo kraju na najbolji i najkvalitetniji način, da bar matura bude završena onako kako bi trebalo i kako je uobičajeno. Verujem da ćemo iznaći najbolje rešenje, poštujući mere koje nam bude odredio Sveti arhijerejski sinod, polazeći od pretpostavke da se vrednuje svaki trud i rad koji su uloženi, pa makar i na ovaj način.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia