Početna Gradske teme Danas počinje 13. festival vina “Interfest”

Danas počinje 13. festival vina “Interfest”

857185_582810215062515_1484862897_o

Na Trgu Slobode, u Novom Sadu, danas, 16. juna, počinje 13. festival vina “Interfest”, najveća i najposećenija manifestacija za sve ljubitelje vina na Balkanu.

Organizator ovog festivala, koji traje više od deset godina, Udruženje “Interfest” iz Novog Sada obećava tri dana vrhunske zabave i degustaciju vina iz više od 80 vinarija iz 11 zemalja.

“Pored tradicionalnih učesnika koje čine domaće vinarije i vinarije iz regiona kao i uvoznici vina iz vinskih zemalja poput Italije, Španije, Portugala, ove godine će posetioci festivala prvi put, imati priliku da probaju vina iz Grčke, sa ostrva Samos. Radno vreme Festivala vina je od 19 časova do ponoći, ulaz je slobodan, a način plaćanja degustacije su vaučeri”, rekla je Nataša Budisavljević-Radišić, direktorka festivala.

Radno vreme festivala je od 19 časova do ponoći. Ulaz na ovu jedinstvenu trodnevnu manifestaciju je besplatan, a vaučeri za degustaciju vina su 100 dinara.

“Za Grad je ovaj događaj važan jer se bavi vinom kao turističkim proizvodom, a turizam smo prepoznali kao veliki potencijal za razvoj Novog Sada. S druge strane, ovaj događaj je za naš grad bitan jer je veoma posećen, na njega dolaze brojni ljubitelji vina iz regiona i drugih zemalja”
, rekao je Goran Sečujski, član Gradskog veća za privredu.

IMG_1514

Pored tradicionalnih učesnika koje čine domaće vinarije i vinarije iz regiona kao i uvoznici vina iz tradicionalnih vinskih zemalja poput Italije, Španije, Portugala, ove godine će posetioci festivala prvi put imati priliku da probaju vina iz Grčke, sa ostrva Samos.

Domaći vinari su i ove godine najbrojniji, a biće i nekoliko vinarija koje će se prvi put predstaviti Novosađanima: “Virtus”, “Pik Oplenac”, “Ilić-Njemčević” i “Vinarija Đorđe”.

IMG_1243

Za samo 15 godina, koliko traje renesansa srpskog vinarstva, srpska vina su ravnopravno stala uz bok tradicionalnim vinskim “silama”.

Domaća vina osvajaju nagrade na mnogobrojnim međunarodnim ocenjivanjima, a poslednja lepa vest je stigla pre nekoliko dana iz Sofije gde je “Vinumov” roze 2015. (vinarija “Vinum” iz Sremskih Karlovaca) proglašen za najbolji roze Balkana, a u njegov kvalitet posetioci 13. Intefesta, imaće priliku da se uvere na Trgu Slobode.

Za sve zaisnteresovane za temu “Vinski bonton – prvi koraci u poznavanju vina”, organizovano je predavanje sa degustacijom koje će voditi sertifikovani predavač Londonske škole vina, Ljubica Radan. Petak, 17.jun u 18:00, u vinoteci “Bouquet” u Dunavskoj ulici. Ulaz je slobodan uz predhodnu najavu na mail ljubicaradan@gmail.com.

IMG_1509

Poseban štimung dobroj atmosferi na najposećenijem vinskom događaju u Srbiji i regionu, davaće džez svirka “Aleksandar Dujin Orchestra”.

“Interfest” vodi računa i o društvenoj odgovornosti, pa će ove godine svoj štand imati Udrueenje “Ko nam truje decu”, koje će kroz svoje aktivnosti promovisati zdrav način života za najmlađe. Pokrovitelji festivala su Turistička organizacija Novog Sada i Grad Novi Sad.

Autor: NsHronika.rs
Foto: Promo