Početna Gradske teme U dečja igrališta za šest godina uloženo 109 miliona

U dečja igrališta za šest godina uloženo 109 miliona

Za izgradnju dečjih igrališta od 2014. do 2020. godine uloženo je oko 109 miliona dinara, a u tom periodu uređena su i opremljena 44 nova prostora za najmlađe sugrađane.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podsećaju na to da je u novembru prošle godine odabran izvođač za nabavku i ugradnju opreme i podloge na sedam dečjih igrališta, deset teretana na otvorenom, kao i pet „street vorkout” terena u Novom Sadu i prigradskim naseljima. Vrednost te investicije je 49,9 miliona dinara, a radovi će početi čim vremenski uslovi to dozvole.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta ove godine je planirano više od 55 miliona dinara za nabavku i ugradnju opreme i podloge za dečja igrališta i teretane na otvorenom. Iz Uprave podsećaju na to da se iz gradske kase izdvaja i novac za sanaciju igrališta i rekreacionih površina te da je za to opredeljeno 20 miliona dinara. Kako navode, popravka i zamena dotrajalih rekvizita počeće čim bude zaključen ugovor s odabranim izvođačem.

Osim toga, kada je reč o javnim površinama i prostorima, prethodnih šest godina je u izgradnju i adaptaciju javnog osvetljenja uloženo je oko 1,7 milijarda dinara, a za to je 2021. predviđeno 15 miliona, s tim da će lokacije biti definisane tenderskom dokumentacijom. Iz Uprave navode da je do sada postavljeno 9.784 novih svetiljki, izgrađeno 5.775 stubova, odnosno urađena je trasa javne rasvete duga 98.943 metara.

Podsećanja radi, tokom prošle godine je izgrađeno javno osvetljenje na teritorijama mesnih zajednica Žitni trg, „Sava Kovačević” i Bukovac, a ukupno je uloženo 59 miliona dinara. Iz Gradske uprave najavljuju da je nova rasveta planirana u još tri mesne zajednice – Rumenka, Omladinski pokret i „Nikola Tesla”, kao i na delu Bukovačkog puta, za šta je u budžetu opredeljeno 38 miliona dinara.

Na novo osvetljenje u dvorištima troje škola prošle godine je utrošeno 14 miliona dinara, a isti iznos opredeljen je i ove.

Osim toga, deset miliona dinara planirano je za unapređenje bezbednosti saobraćaja na području grada Novog Sada, odsnosno za opremanje i adaptaciju javnog osvetljenja na pešačkim prelazima, kao i 7,5 miliona dinara za rasvetu u Dositejevoj ulici.

Kada je reč o održavanju rasvete, iz gradske kase će 2021. za to biti izdvojeno 98 miliona dinara, a posao je poveren JKP „Stan”, odnosno za nadzor je zadužena Uprava za građevinsko zemljište i investicije. U zavisnosti od tipa i vrste sijalica, njihova zamena se, u proseku, obavlja na četiri do pet godina, kao i po potrebi, u slučaju havarije.

Iz Gradske uprave napominju da će, kao i svake godine, osim dečjih igrališta i javne rasvete, u okviru redovnog održavanja biti popravljene ili zamenjene klupe, prvenstveno na frekventnim saobraćajnicama bulevarskog tipa, a potom i u prigradskim naseljima.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay