Početna Gradske teme U Domu zdravlja otkriveni lični podaci pacijenta

U Domu zdravlja otkriveni lični podaci pacijenta

1

Praksa recikliranja papira u Domu zdravlja “Novi Sad”, iako je za pohvalu, dovela je do otkrivanja ličnih podataka pacijenata kojima su izdati računi i zakazivani pregledi.

Pacijentkinja koja je, po zakazivanju pregleda u ambulanti u Zmaj Ognjena Vuka na medicini rada dobila potvrdu na papiru, sa terminom, podacima o lekaru i vremenu zakazivanja, na poleđini istog papira dobila je fakturu na ime drugog pacijenta izdatu u septembru, sa njegovim ličnim podacima.

Kako ova pacijentkinja kaže za 021, neverovatno je koliko je lako pristupiti tuđim ličnim podacima, pa je tako pitanje i ko tačno može da ima uvid i u njen broj zdravstvene kartice, lični broj pacijenta (LBO) i ostale poverljive zdravstvene podatke.

“Sa druge strane papira koji sam dobila nalaze se nezaštićeni podaci neke druge osobe koja, u ovom slučaju, nije uzela račun. To mi se ne čini da je po zakonu. Prisustvovala sam i činu kada je jedan čovek doneo reciklirani ugovor sa lekarom – sa jedne strane njegov ugovor, a sa druge strane potpuno druga osoba. Ovo se dogodilo u objektu na Limanu”, navodi ova pacijentkinja za 021.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, svaka informacija koja se odnosi na građanina je podatak o ličnosti, bez obzira na način na koji je izražena – da li se nalazi na papiru, u elektronskoj formi, na filmu, traci i slično. Obrada podatka je bilo kakvo prikupljanje i beleženje, kopiranje, prenošenje i stavljanje na uvid podataka o ličnosti i zabranjena je ako građanin nije dao saglasnost ili ako ne postoji validan razlog za obradu.

Ukoliko neki organ obrađuje podatke o građanima, a to ne čini po zakonu, može da bude kažnjen u iznosu od 50.000 dinara, pa do milion dinara.

Kako za 021 kažu u Domu zdravlja, u ustanovi se papir zaista reciklira, a u ovom slučaju reč je o propustu jedne od zaposlenih.

“Nakon detaljne analize utvrđeno je da je došlo do nenamernog propusta naše medicinske sestre, koja je u međuvremenu otišla u penziju i koja je iskoristila već korišćen papir kako bi pomogla pacijentkinji da ne mora da pamti datum i vreme pregleda. Reciklirani papir koristimo iz najjednostavnijeg razloga, jer je to u sklopu dobre prakse poslovanja i domaćinski odnos prema novcu kojim raspolažemo. Svi naši zaposlenih rade u skladu sa tim, tako da naša ambulanta ‘Jovan Jovanović Zmaj’ samo radi po preporukama”, poručuju iz Doma zdravlja za naš portal.

U ustanovi dodaju da im je žao ako je bilo ko povređen ovim propustom, te da su podsetili sve zaposlene da pre štampanja na recikliranom papiru provere da li je to bezbedno.

Ovaj slučaj prijavljen je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, potvrđeno je za 021.

Izvor: 021.rs
Foto: PIxabay

1 KOMENTAR

  1. Boze, koja je ovo vest?! U zemlji u kojoj nema nista, pravi se bura u casi vode jer je studentkinja zurnalistike dobila kada da dodje kod lekara na recikliranom papiru!? I kao sada ce neko uzeti podatke i uraditi..sta?

Comments are closed.