Početna Gradske teme U Dunavskom parku više neće biti labudova?

U Dunavskom parku više neće biti labudova?

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prilikom nedavnog sastanka organizacija za zaštitu životinja predvođenih organizacijom “SPANS” iz Novog Sada sa rukovodstvom JKP “Gradsko zelenilo”, postignut je načelni dogovor oko prestanka dosadašnje loše prakse da se divlje životinje – labudovi drže u Dunavskom parku.

– Na sastanku se do ovog zaključka došlo nakon razmatranja svih važnih činjenica vezanih za držanje labudova u neodgovarajućem i potencijalno opasnom okruženju. Od toga da se radi o strogo zaštićenoj vrsti do činjenice da ovo javno komunalno preduzeće ne može da obezbedi sve zakonske uslove kojima je držanje ovakvih životinja regulisano u našoj zemlji, navodi se u saopštenju udruženja, a objavljeno je na sajtu zivotinje.rs.

Grupa udruženja će zajedno sa JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad ponuditi dodatni sadržaj u Dunavskom parku koji neće podrazumevati držanje divljih životinja i koje će se prevashodno odnositi na edukaciju posetilaca o osetljivosti i važnosti postojanja manjih ekosistema poput parkova. Ovakvi parkovi i inače često služe kao skloništa za mnoge ptice i divlje životinje tako da ne postoji potreba da ih ljudi planski nastanjuju i ograničavaju njihovo kretanje.

Na ovaj način će svakako biti izbegnuto da usled neodgovarajućeg okruženja i nepostojanja osnovnih uslova za držanje specifičnih vrsta životinja dođe do incidenata u kojem bi stradale zaštićene i divlje životinje, baš kao što se to desilo i u slučaju labudova u Dunavskom parku.

– Smatramo da jedino saradnjom različitih relevantnih činilaca pri donošenju odluka mogu da se naprave pravi izbori i preduprede problemi, zaključuje se u saopštenju iza kojeg stoje Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – “SPANS”, Društvo ljubitelja životinja “Ljubimci” Pančevo, Udruženje za brigu o životinjama Banata “Beta” Zrenjanin, Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda “BETA” Beograd, Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine “BETA” Zaječar, Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine “BETA” Zaječar – ogranak Knjaževac.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Ilustracija/Wikimedia