Početna Gradske teme U Futogu planirana nova vatrogasna stanica

U Futogu planirana nova vatrogasna stanica

0

Nova vatrogasna stanica u Futogu trebalo bi da bude izgrađena na uglu Ulice cara Lazara i Njegoševe, a urbanistički projekat kojim je to predviđeno objavljen je na sajtu Grada.

Projektom je obuhvaćen prostor površine 1.847 kvadratnih metara, s tim da je na placu koji i inače koriste vatrogasci predviđena jednospratnica (P+1), zbog čije će gradnje biti srušena dva objekta ukupne površine 150 kvadratnih metara.

Aktuelnom planskom dokumentacijom je na mestu sadašnjeg Vatrogasnog doma predviđen interventni punkt, koji bi objedinio funkcije hitne pomoći, vatrogasne jedinice i policije. Taj prostor je u zoni zaštite graditeljskog nasleđa i tu se nalazi vatrogasni toranj, koji je od 1991. godine na listi objekata koji uživaju prethodnu zaštitu. Objašnjeno je da je projekat urađen za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije za izgradnju vatrogasne stanice. Nakon što garaža i pomoćni objekat budu srušeni, na građevinskoj parceli površine 1.622 kvadratna metra predviđen je jednospratni objekat, u prekinutom nizu, od oko 330 kvadrata, s tim da su planirane dimenzije osnove 13,3 puta 13,94 metara. Korisna visina prizemlja je pet metara, a na spratu od 2,2 do 2,8 metara.

U planu i interventni punkt

Interventni punkt, planiran je na raskrsnici ulica Cara Lazara i Njegoševe, a zamišljen je kao jedinstvena celina u čijem sastavu su zdravstvena stanica hitne medicinske pomoći, vatrogasna jedinica i policijska stanica. Maksimalna visina objekta je do dva sprata (P+1+Pk do P+2), s tim da je indeks zauzetosti 65 odsto za prizemni deo, odnosno između 30 i 40 za spratni deo. Planirana zona izgradnje je uz Ulicu cara Lazara (prostori namenjeni poslovima sa građanima) i uz granicu prema susednoj parceli. Pored platoa za vatrogasna vozila, na slobodnom prostoru ograđenog kompleksa trebalo bi predvideti odgovarajuć broj parking mesta za službena vozila i zaposlene.

“U prizemlju vatrogasne stanice nalaze se garaža i stepenišni prostor, dok su na spratu hodnik i stepenišni prostor, spavaonica, arhiva-magacin, kancelarija komandira, dežurana, garderoba, toalet, dnevni boravak sa kuhinjom. Pešački ulaz u objekat pozicioniran je sa severne strane, dok su ulazi za vatrogasna vozila sa istočne strane”, navedeno je u opisu idejnog rešenja koji je po poruybini Grada, Uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove uradio biro “Piramid ing” (Pyramid ing).

Interesantan je podatak da je Uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove na Portalu javnih nabavki u januaru objavila prethodno informativno obaveštenje o izgradnji objekta za potrebe vatrogasaca u Futogu. U dokumentu je kao planirani datum pokretanja javne nabavke, procenjene vrednosti oko 24,4 miliona dinara, naveden 4. mart, međutim, tender za izvođača do sada nije raspisan.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Dnevnik.rs/V. Fifa