Početna Gradske teme U GSP i dalje nestabilno: Prerano za vraćanje polazaka

U GSP i dalje nestabilno: Prerano za vraćanje polazaka

0

Situacija u GSP-u još uvek se nije stabilizovala nakon odluke preduzeća da, usled velikog broja vozača na bolovanju, pre nešto manje od mesec dana, redukuje broj polazaka.

Poslednje nedelje januara je 125 vozača bilo na bolovanju, što je dovelo preduzeće u situaciju da ukine gotovo 300 dnevnih polazaka na gradskim linijama.

Polasci na prigradskim linijama, prema odluci preduzeća, nisu redukovani.

Stanje još uvek nije dovoljno bolje da bi GSP vratilo redovan red vožnje. Kako objašnjavaju iz preduzeća, broj odsutnih vozača po osnovu bolovanja se menja na dnevnom nivou.

“Kada se broj stabilizuje na projektovanom broju, potrebnom za redovnu organizaciju saobraćaja, autobusi JGSP ‘Novi Sad’ saobraćaće po redu vožnje koji je na snazi od 26. januara 2022. godine. O ponovnom saobraćanju autobusa po navedenom redu vožnje putnike ćemo blagovremeno obavestiti”, poručuje gradski prevoznik.

Sudeći prema nedavnim dešavanjima u GSP, vozači koji su trenutno na raspolaganju za rad trpe veći pritisak nego inače, što ih je početkom meseca navelo da od rukovodstva preduzeća traže veće plate. Deo zaposlenih koji su članovi aktivnih sindikata u GSP bili su spremni i na štrajk ukoliko im se ne izađe u susret i ne usvoje viši koeficijenti.

Pregovori su nekoliko dana vođeni s predstavnicima Grada Novog Sada. Dogovor je postignut – dok se ne potpiše kolektivni ugovor koji će sadržati konkretne, uvećane koeficijente, preraspodelom novca unutar preduzeća obezbediće se novac za veće plate.

Izvor: 021.rs
Foto: NSHronika.rs