Početna Gradske teme U IT prekvalifikacijama mesta za 200 Novosađana

U IT prekvalifikacijama mesta za 200 Novosađana

U novom ciklusu prekvalifikacija za IT sektor učestvovaće 200 Novosađana, a prijave traju do 5. novembra.

Nakon pilot faze, Vlada Srbije raspisala je konkurs za 900 novih učesnika u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i drugim gradovima. Polaznici će učiti Java programski jezik, JavaScript, PHP, .Net, a biće obezbeđena mesta i za neke druge tehnologije.
“Program su do sada prošli polaznici različitih starosnih kategorija i obrazovnih profila – od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima. Nekoliko polaznika je već uspelo da pronađe posao u IT sektoru dok je najveći broj dobio stručne prakse koje će im pomoći da steknu i praktično radno iskustvo”, poručio je direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihajlo Jovanović.
Od volje učesnika, ali i prihvatnih kompanija, zavisi koliki procenat polaznika će se zaposliti u IT sektoru.
Pilot faza projekta u kojoj je učestvovalo 100 polaznika, izazvao je veliko interesovanje pa se na kurs prijavilo gotovo 9.000 građana.
Rezultati istraživanja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Infostuda pokazalo je da 118 IT kompanija planira da u narednih godinu dana zaposli oko 1.000 junior programera.
Iznos obuke će, kao i u pilot fazi, biti 1.500 evra po kandidatu, s tim što će polaznici snositi manji deo čime se obavezuju da će pohađati kurs do kraja. Kako su naveli u Vladi, prema podacima o do sada završenim obukama, 92 odsto polaznika je uspešno završilo kurs.
Prijave za učešće u novoj fazi IT prekvalifikacija traju do 5. novembra. Više detalja može se pronaći na sajtu itobuke.rs.
Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay