Početna Gradske teme U javnu rasvetu uloženo 1,9 milijardi dinara od 2012. do prošle godine

U javnu rasvetu uloženo 1,9 milijardi dinara od 2012. do prošle godine

0

Primenom najsavremenijih tehnologija usavršava se javno osvetljenje u Novom Sadu, koje formira poseban vizuelni identitet Grada, objašnjavaju u Upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Nadležni napominju da je od 2012. do 2021. godine u javnu rasvetu uloženo 1,9 milijardi, i to u nove trase dužine 102.446 metara, a postavljeno je 5.866 novih stubova i 10.505 komada svetiljki. Ovogodišnjim budžetom je za izgradnju novog osvetljenja opredeljeno više od 300 miliona.

Kako bi se očuvala energetska efikasnost Novog Sada, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije redovno ulaže novac u izgradnju i adaptaciju javnog osvetljenja, navedeno je na internet stranici te Uprave. Prilikom adaptacije i izgradnje koriste se svetiljke novijeg tipa, sa inovativnim metal-halogenim i LED izvorima svetlosti. Oprema za upravljanje javnim osvetljenjem, kao i oprema za kontrolisanje inteziteta svetlosti – tzv. oprema za dimovanje, ugrađena na saobraćajnicama bulevarskog tipa, naći će se i na planiranim saobraćajnicama istog ranga.

Novo osvetljenje dobile su ulice Braće Krkljuš i Aranj Janoša, dok je, po rečima nadležnih, boravak u Kreativnom disktriktu i stambenom bloku za izbegla lica u Futogu znatno prijatniji, upravo zahvaljujući novom osvetljenju, a i Vladičanski dvor obasjava nova dekorativna rasveta. Osim toga, zahvaljujući funkcionalnom javnom osvetljenju u dvorištu OŠ „Dositej Obradović” bezbednost učenika je na višem nivou.

U toku ove godine novo osvetljenje predviđeno je i u ulicama Đorđa Jovanovića i Aleksandra Tišme na Podbari, Grozde Gajišin u Starom gradu, kao i na uglu Sentandrejskog puta i Partizanske ulice. Adekvatnu rasvetu dobiće i stambeni blokovi 3, 4 i 5 na Jugovićevu, novi blok za stanovanje na Novom naselju, naselje Vučkovac u Starim Ledincima, teritorija MZ „Pejićevi salaši” i radna zona Kać.

U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije najavljuju da se do kraja godine očekuje postavljanje novog javnog osvetljenja kod Instituta u Sremskoj Kamenici, u dvorištu Osnovne škole „Aleksa Šantić” u Stepanovićevu i Osnovne škole „Vasa Stajić“ u Novom Sadu.

Osim toga, planirana je i rekonstrukcija dekorativnog osvetljenja Srpskog narodnog pozorišta i osvetljavanje spomenika majoru Tankosiću u Kisaču, čija je gradnja najavljena za ovu godinu.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2022. godinu za projektovanje javnog i dekorativnog osvetljenja namenjeno je 10,2 miliona. J. V.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay