Početna Gradske teme U Jovinoj gimnaziji novi program sportskog obrazovanja

U Jovinoj gimnaziji novi program sportskog obrazovanja

Učenici novosadske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” od naredne školske godine moći će da pohađaju novi program nastave i učenja za sport.

Jovina gimnazije je jedna od sedam u Srbiji u kojima će od školske 2020/21. početi da se primenjuje ovaj program. U novosadskoj gimnaziji je već postojalo sportsko odeljenje Prirodno-matematičkog smera, ali ovog puta učenici će imati specijalizovanu sportsku nastavu.

Broj učenika je ograničen na 20, a prijave za ovaj program organizovaće se 8. i 9. juna.

“Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport omogući će da se unapred kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere…”, poručuju u Ministarstvu prosvete.

Učenici ovog odeljenja imaće dva nova predmeta Sport i zdravlje, kao i Sport i trening. Na nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na Sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.

Izučavajući predmet Sport i zdravlje učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci.

“U planu nastave i učenja specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, preciziran je broj teorijskih časova i časova vežbi koji će biti prilagođeni trenažnom procesu učenika, u saradnji sa klubom u kome učenik trenira”, dodaju u Ministarstvu.

IZvor: 021
Foto: Pixabay