Početna Gradske teme U Kamenici 2 zrači se 22 obolelih od raka pluća, smanjuju se...

U Kamenici 2 zrači se 22 obolelih od raka pluća, smanjuju se liste čekanja

institut-sremska-kamenica-onkologija-3_660x330Radiološka terapija počela je da se obavlja 30. avgusta u novootvorenom objektu Kamenica 2, što je mnogo značilo pacijentima sa karcinomom pluća.

Sve do tog dana, pacijenti sa karcinomom pluća zračeni su na Institutu za onkologiju Vojvodine, a sada lekari u ovoj pulmološkoj ustanovi pacijentima mogu da ponude kompletan neophodni medicinski tretman: od dijagnoze i medikamentne terapije, do hirurške terapije, hemioterapije i izračenja.

“Za funkcionisanje radioterapije neophodan je stručni kadar, i to doktor radiolog-onkolog, medicinski fizičar i radioterapeut tehničar. I mi takav kadar imamo. Načelnik Odeljenja je dr Sonja Vitorović, iskusan radiolog koja radi na našem Institutu, a radila je i u Kliničkom centru u Banjaluci i Centru za radioterapiju u Kladovu. Ona vodi zračnu terapiju”, za Dnevnik kaže vršilac dužnosti direktora Instituta za plućne bolesti prof. dr Ilija Andrijević.

Kako objašnjava Andrijević, procedure zračenja su zahtevnije kada je reč o pacijentima sa rakom pluća u odnosu na radioterapije drugih vrsta kancera. Jer, navodi on, tumori pluća mogu da se zrače samo u određenoj fazi ciklusa disanja, a ne stalno, s obzirom na to da se telo pomera tokom udisaja i izdisaja. Pri tome je takođe od izuzetnog značaja činjenica da novi linearni akcelerator, koji je Institut dobio u okviru Kamenice 2, podrazumeva primenu tzv. 3D konformalne terapije, što znači da se tokom zračenja ne oštećuje zdravo tkivo.

Jedan terapijski ciklus ima do 33 zračenja i svakoga dana uvodimo novog pacijenta. Trenutno zračimo 22 bolesnika i lista na kojoj je nešto manje do 300 pacijenata polako se smanjuje, navodi profesor Andrijević uz napomenu da na zračenje čeka 240 pacijenata sa tumorima pluća, a ostalo su pacijenti koji imaju metastaze na kičmi ili mozgu.

Po rečima direktora Instituta, ova ustanova sada prati pacijente od postavljanja dijagnoze, pa do primene kompletne terapije, koja zavisi od stadijuma i vrste bolesti. U tom smisli pacijenti, osim na hirurške i hemioterapijske procedure, mogu da računaju i na zračnu terapiju, a prvi čovek Instituta kaže da čak 60 odsto pacijenata bude podvrgnuto zračenju.

U Kamenici 2 smo dobili jedan linearni akcelerator, a u planu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinske vlade je nabavka još dva, a možda i tri aparata za zračenje, od čega bi najmanje jedan trebalo da pripadne nama. Početkom funkcinisanja Kamenice 2 otvaraju se i nove mogućnosti za našu ustanovu. U planu je da se Odeljenje patologije iz stare zgrade preseli u Kamenicu 2, a da se na mestu tog odeljenja u staroj zgradi napravi Odeljenje za radioterapiju”, kaže Andrijević za novosadski list.

Kako pojašnjava, pacijenti koji su od Novog Sada udaljeni više od 50 kilometara tokom zračenja su smešteni u Institutu, a u pomenutom Odeljenju za radioterapiju dobio bi se prostor za 16 postelja. S obzirom na to da se ne gradi ništa novo, nego je reč o adaptaciji postojećeg objekta – nužno bi bilo napraviti toalete i kupatila, kao i razvesti neophodne instalacije. Ipak, dr Andrejević napominje da još ne postoje detaljni planovi za realizaciju ove ideje.

“Za normalno funkcionisanje bolnice neophodno je da aparati rade. Mi imamo jedan 64-voroslajsni CT aparat, koji ima rendgensku cev. Taj CT je osnovni dijagnostički alat, a pre pola godine se ta rendgenska cev pokvarila i zahvaljujući kolegama sa Instituta za kardiovaskularni bolesti uspeli smo kod njih da snimamo po pet naših pacijenata dnevno. A rendgenska cev košta između 80.000 i 100.000 evra. Stoga nam je cilj da preventivno delujemo i da ne dođemo u situaciju da neki aparat ne radi. Zato se nadamo da ćemo ove godine uspeti da nabavimo novu rendgensku cev, a dogodine, ako bude moglo, i novi aparat”, kaže sagovornik Dnevnika.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković nedavno je istakao da je kontroverznih 10 godina izgradnje “Kamenice 2” iza nas, te da ovaj objekat sada ima apsolutno svu dokumentaciju predviđenu zakonom za bezbedan prijem i lečenje bolesnika. “Od pre dve nedelje, od kada je startovao probni rad, zračnom terapijom je lečeno preko 200 bolesnika, a u toku je i deo testiranje dela objekta za lečenje poremećaja srčanog ritma, što ukazuje na naše prioritete, a to je poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga pacijenata u Vojvodini”, naveo je resorni sekretar Gojković.

Kamenica 2 lažno je otvorena tri dana pred izbore, što je isplivalo na površinu nakon istih. O tome možete više da čitate OVDE.

Autor: Dnevnik, 021