Početna Gradske teme U Karlovačkoj gimnaziji će se učiti japanski i norveški jezik

U Karlovačkoj gimnaziji će se učiti japanski i norveški jezik

0

Od sledeće školske godine u Karlovačkoj gimnaziji đaci će moći da izučavaju još dva strana jezika, čime se njihov broj, ne računajući klasične, povećao na devet.

Osim italijanskog, francuskog, engleskog, nemačkog, ruskog, kineskog i španskog, gimnazijaci će u toj specijalnoj filološkoj srednjoj školi imati priliku i da uče japanski i norveški jezik.

– Proces verifikacije je završen i sada nam sledi kampanja za upis. Japanski jezik je već zastupljen u Filološkoj gimnaziji u Beogradu, a mi smo prvi koji u nastavu uvode norveški. Odluka o uvođenju norveškog i japanskog usledila je nakon sprovedene ankete, koja je pokazala da je najveća zainteresovanost đaka upravo za ta dva jezika. Pokušaćemo da uspostavimo saradnju s ambasadama tih dveju zemalja u Srbiji, kao što je to slučaj i s drugim državama čiji jezici su zastupljeni u našoj školi – kaže direktor Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević.

U Karlovačkoj gimnaziji i u narednoj školskoj godini biće mesta za 144 učenika prvog razreda. Kandidatima za upis ove godine pružena je mogućnost da besplatno pohađaju pripremnu nastavu. Pripreme su počele 21. januara i trajaće do kraja maja. Pohađa ih 160 osmaka podeljenih u šest grupa.

Kako kaže Kovačević, grupe su popunjene i nema više mogućnosti za prijem novih učenika, osim ukoliko neko iz bilo kojeg razloga odustane. Prethodnih godina, kada je pripremna nastava naplaćivana, onih koji su je pohađali bilo je oko 90.

Izvor: Dnevnik
Foto: karlovci.org.rs