Početna Gradske teme U Katedrali na svoju ruku ugradili podno grejanje i nove pločice

U Katedrali na svoju ruku ugradili podno grejanje i nove pločice

0

Nadležni u Rimokatoličkoj crkvi imena Marijinog, kulturnom dobru i jednom od simbola Novog Sada, nezakonito su ugradili podno grejanje i zamenili pločice u oltaru.

Ovi radovi obavljeni su poslednjih meseci bez bilo kakvog odobrenja nadležnih, a drastične promene u izgledu unutrašnjosti crkve, popularno zvane Katedrala, prijavili su “021” zbunjeni građani.

Katedrala sada ima svetlucavi braon oltar sa pločicama, a kako nezvanično saznajemo, cilj nadležnih u Katedrali je da svi podovi unutar crkve dobije novo ruho.

Da su radovi izvedeni nezakonito potvrđuju u nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Direktor Zavoda Siniša Jokić navodi da je Rimokatolička crkva Ime Marijino sagrađena 1895. godine, deo prostorno kulturno-istorijske celine Starog jezgra Novog Sada, te da je postala kulturno dobro 2008. godine. Od tada ima i određene obaveze.

– Jedan je od objekata koji veoma doprinose visokim ambijentalno-arhitektonskim kvalitetima ovog prostora. U skladu sa tim, vlasnici i korisnici su, prema važećem Zakonu o kulturnim dobrima, u obavezi da o planiranim radovima obaveste Zavod i pribave uslove i mere za izvođenje radova. U ovom slučaju nadležni u crkvi nisu se obratili Zavodu tj. radovi su izvedeni bez uslova Zavoda – kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture za “021”.

Zbog čega je crkva ugradila nove podne obloge mimo saglasnosti nadležnih nije poznato, jer nadležni u crkvi, na čelu sa župnikom, danima ne odgovaraju na pitanja.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay