Početna Gradske teme U kom delu Novog Sada su najskuplje nekretnine?

U kom delu Novog Sada su najskuplje nekretnine?

Nakon što je 2019. godine naglo porasla potražnja za stanovima porasla je i cena nekretnina u Novom Sadu. Kupovina stana za većinu predstavlja veliki izazov, dugo čuvanu ušteđevinu, papirologiju i mnogobrojne sastanke sa službenicim banaka i agentima prodaje. Dok sa druge strane imamo vrtoglavo visoke cene i po više godina unapred rasprodate najluksuznije delove grada.

Prosečna cena stanova u Novom Sadu tokom protekle godine kretala se oko 1.200 evra po kvadratu. Prema izveštaju koji je objavio Republički geodetski zavod u poslednjem kvartalu 2020. godine za kvadrat na lokaciji Kej Garden Residence cena je iznosila od 1.254 do 1.611 evra, a Sajam kompleks zabeležio je raspon cena kvadrata od 896 do 1.450 evra.

Osnovni faktor koji utiče na visoke cene nekretnina u Novom Sadu jeste da potražnja i dalje prevazilazi ponudu, uslovljena je povećanjem broja stanovnika, ali i onih koji na kupovinu nekretnine ne gledaju kao rešenje stambenog pitanja već mogućnost zarade po principu mesečnog izdavanja ili stan na dan.

Ukoliko želite da živite u centru grada, morate biti spremni da platite najviše cene stanova pa kvadrat ide i do 3.500 hiljade evra. Nakon centra najskuplji kvadrat je na Grbavici i Limanu I. Najviša cena postignuta po metru kvadratnom i to u oblasti poslovnog prostora iznosila je 5.200 evra za prostor na Pozorišnom trgu čija je vrednost 499.200 evra.

Pri vrhu liste za najvišu postignutu cenu našao se stan u Narodnog fronta u Novom Sadu površine 210 kvadratnih metara, kupljen za 383.000 evra.

– Potražnja za stanovima je na istom nivou kao sredinom prošle godine što znači da nije opala. Cene su različite u zavisnosti od dela grada i od toga da li je reč o starijem stanu ili novogradnji. Lokacija diktira cenu ali i opremljenost samog stana. U centru i okolini, na Bulevaru Evrope i Ulici cara Dušana najčešće se radi o luksuznije opremljenim stanovima što rezultira visoku cenu – rekla je direktorica NS-group nekretnine Dragana Radovančev. Ona dodaje da je veća potražnja za novogradnjom zbog mogućnosti refundacije pdv-a ali je razlika gotovo zanemarljiva.

Prema podacima RGZ broj prodatih vikendica porastao je sa 225 na 454, a najveći skok u odnosu na treći kvartal 2019. godine zabeležen je u Novom Sadu – sa osam na 35 vikendica, odnosno 4,5 puta.

Izvor: Nsuzivo
Foto: Pixabay