Početna Gradske teme U limansku ambulantu stiže nameštaj, u Adicama završena fasada

U limansku ambulantu stiže nameštaj, u Adicama završena fasada

0

Prema analizi stanja objekata Doma zdravlja “Novi Sad”, na teritoriji grada i prigradskih naselja dobijena je i lista prioriteta za adaptaciju, renoviranje, dograđivanje, ali i izgradnju novih objekata.

Prema rečima direktora Doma zdravlja “Novi Sad” dr Veselina Bojata, Grad kao vlasnik svih objekata u kojima Dom zdravlja “Novi Sad” obavlja funkciju pružanja primarne zdravstvene zaštite, ponaša se odgovorno prema svojoj imovini i želi da Novosađani dobiju što kvalitetniju uslugu. U tom smislu započeta je rekonstrukcija objekta na Limanu, izgradnja novog Doma zdravlja na Adicama, kao i renoviranje nekih objekata u manjoj ili većoj meri.

Objekat Doma zdravlja “Novi Sad” na Limanu će do kraja avgusta biti završen u građevinskom i u tehničkom smislu, kako je i planirano aneks ugovorom sa izvođačima, koji su malo produžili rok zbog cele situacije sa pandemijom kovid – objasnio je dr Bojat. – Završeni su spoljašnji radovi koji su bili izuzetno zahtevni, a sam objekat je veći za metar u gabaritu u širinu, kao i u visinu, toliko je povećana izolacija, kao i energetska efikasnost objekta. Tako je on i kandidat za jednu od ozbiljnih nagrada, kao zdravstveni objekat sa najvećom energetskom efikasnošću u ovom delu Evrope, predložen od strane određenih evropskih komisija. Na zgradi je napravljena spoljašnja ambijentalna rasveta, koja će služiti za označavanje i obeležavanje svih značajnih datuma iz oblasti zdravstva, ali i naše istorije, državnih i crkvenih praznika. Ovo će biti prvi objekat koji će inicijalno imati napravljen i programiran tok rasvete u toku same izgradnje. –

Kako Bojat kaže – u sledećih nekoliko dana završavaju se građevinski radovi, a narednih mesec dana biće sređena komplentna papirologija i urađene sve neophodne provere, koje je tražila Kancelarija za javna ulaganja. U toku je izrada nameštaja, deo opreme je već kupljen, a deo će biti nabavljen, zahvaljujući zalaganju gradonačelnika Miloša Vučevića.

Razumem nestrpljenje i zabrinutost građana, svakodnevno dobijamo pisma Novosađana, koja doživljavam kao dobronamerna, iako možda i nisu sva, sa pitanjima kada će objekat na Limanu početi sa radom – navodi naš sagovornik, dodavši da je siguran, kada se vrati u funkciju, da će svi biti zadovoljni. – Završeni su kompletni grubi građevinski radovi novog objekta Doma zdravlja na Adicama, a sređivanje fasade je privedeno kraju. Reč je o samoventilirajućoj fasadi koja je bila vrlo zahtevna, a ostali su još unutrašnji radovi. Većim delom je razvedena struja, ostaje završetak u samom objektu: keramički radovi, izlivanje antistatik-podova… Rok za završetak je januar 2022. godine. Za njega je planiran i izdvojen novac za nabavku nove opreme i biće na radost svih žitelja Adica.

U planu je izgradnja novog doma zdravlja na Vidovdanskom naselju, te će se zahvaljujući novim objektima smanjiti pritisak na one u užem centru grada. Samim tim se automatski podiže i kvalitet pružanja usluga, uz modernu i novu opremu, ali i sam ambijent. Direktor kaže da postoje i gotovi projekti za rekonstrukciju velelepnog objekta na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Ive Lole Ribara, kod Dunavskog parka. Predviđene izmene podrazumevaju promenu namene tavana u potkrovlje i ugradnju lifta, a planirana je i nadogradnja rampe za pristup osobama sa invaliditetom.

Rekonstrukcijom će objekat “Bulevar” u potpunosti imati prvobitni izgled, budući da je on pod statusom zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa kojim imamo fenomenalnu saradnju – kazao je dr Veselin Bojat. – Dobili smo od njih saglasnost da se sa dvorišne strane u određenoj meri podigne nivo potkrovlja, kako bi mogao da stane lift jer tamo dolaze pacijenti starije populacije, a olakšavamo i pristup osobama koje imaju poteškoće u savladavanju arhitektonskih barijera.

– Posebno mi je drago što ćemo renovirati objekat na Bulevaru Mihajla Pupina, jer sam pristalica toga da sačuvamo sve što predstavlja istoriju Novog Sada. Ta zgrada jeste njegov ukras, te je i prvi na listi za renoviranje i adaptaciju. Odatle i ulaganje u objekat u Almaškoj ulici, koji je takođe pod zaštitom, kada smo zapuštenom objektu vratili autentičnu istorijsku novosadsku prepoznatljivost. –

Po Bojatovim rečima, projekat rekonstrukcije objekta na Novom naselju je završen i odobrili su ga Kancelarija za javna ulaganja i Evropski investicioni fond, koji sve to finansira. Po izgledu bi trebalo da podseća na limanski Dom zdravlja. Plan je, takođe, da se renovira objekat Doma zdravlja “Novi Sad” u Kaću, jer je to mesto gde je ekspanzija u broju stanovnika i zahteva ulaganja. Radiće se i objekti u Stepanovićevu i Kisaču, a u nekom narednom periodu će svi objekti Doma zdravlja “Novi Sad” poprimiti potpuno novo ruho. Ideja i namera je svakako da se oprema sa Limana, koja je postojala pre radova, rasporedi po potrebi u druge objekte.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay