Početna Gradske teme U Muzeju Vojvodine održana još jedna radionica za decu

U Muzeju Vojvodine održana još jedna radionica za decu

4e0adfc8-ba18-4099-936f-1b8f118627bf

Od kako je počela školska godina u Muzeju Vojvodine svake nedelje od 11 časova održavaju se kreativne radionice za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Program je osmišljen kako bi deca slobodno vreme provela učeći kroz igru. Današnja tema igraonice koja je organizovana za decu je bila osmišljena sa idejom da se dočara aktuelno godišnje doba,  jesenja atmosfera, u kojoj su mališani uživali praveći maske od suvog lišća, bobičavog bilja i jesenjih plodova.

4dd81384-e458-47ad-9945-d2fab3b18db7

Ideja radionice koja nosi naziv Eh ta jesen je bila da se deca vrate kroz vreme koristeći prirodne materijale kako bi sebi napravili igračku za zabavu. Na današnjoj jesenjoj igraonici pričalo se o promenama koje prate jesen, koji se radovi obavljaju u tom periodu i o samoj prirodi.

U svakoj priči u našim radionicama trudimo se da spomenemo aktivnosti koja su obeležje radosnog detinjstva dece od pre 10, 15 godina kada su kreativno ispunjavala svoje vreme i bila u dodiru sa prirodom, izjavilaje kustos i saradnik za marketing Muzeja Vojvodine Vijeročka Šipka.

cff7e0cc-6421-4c04-b757-e6a7c015280d

Na prošloj radionici mališani su pravili drveće. Petogodišnji Slavko kaže da mu se pravljenje drveta najviše svidelo zato što su crtali i lepili delove drveta, a na kraju su ga i obojili. Dok se Mini sve sviđa jer voli da ispuni vreme da joj nije dosadno.

Do sada svaka igraonica je bila podeljena sadržajem na dva dela, prvi je sadržao teorijski deo gde je kustos sa decom razgovarao na zadatu temu, dok je drugi deo bio ispunjen praktičnim radom. Teme radionica su različite, osmišljene na osnovu stalne postavke Muzeja ili obeležaja nekog bitnog događaja.

d4bad202-01cd-4e8d-a19c-516227e90450

Mama Dragana Šećerov objašnjava da je od letos tri puta dovela svoga mališana u muzej na stalne postavke koje su organizovane tokom godine. Njeni utisci su lepi i kaže da su svaki put naučili nešto novo. Prvi put je dovela dete na radionicu i najavila da neće propuštati nijednu narednu, jer kako ona sama kaža njen sin voli kreativan rad a usput se druži sa decom.

Za sledeći vikend najavljena je nova radionica sa drugačijom temom. Bitna informacija za sve roditelje koji se odluče da dovedu svoje dete da se igra, jeste da je ulaz slobodan.

Izvor i foto: Lj. Kozarev, nshronika.rs