Početna Gradske teme U nedelju obilazak tvrđave i podzemnih galerija

U nedelju obilazak tvrđave i podzemnih galerija

Citadel_Petrovaradin

Obilazak Petrovaradinske tvrđave, podzemnih vojnih galerija i podgrađa, tura namenjena Novosađanima koji žele više da znaju o ovom biseru grada, održaće se u nedelju, 8. novembra.

Tura se organizuje na inicijativu NVO Cerkin, a u saradnji sa Muzejom grada Novog Sada i Udruženjem vodiča Novog Sada.

Tura kreće obilaskom Vojne bolnice, inače najstarije, aktivne vojne bolnice u svetu. Obići će se grobno mesto jednog od graditelja Petrovaradinske tvrđave, generala Vamberga, čije je grob u unutrašnjosti same bolnice na jednom neobičnom mestu. Zatim će se obići pravoslavna crkva sv. Apostola Pavla koja ima zanimljivu istoriju. Svi zainteresovani imaće priliku da dođu do Crvene kapije, ali ne i dalje, jer ona predstavlja ulaz u novosadski “Zabranjeni grad”.

Vodič će posetiti najlepšu kuću Podgrađa, koja je ujedno i rodna kuća bana Jelačića, zatim zgradu Šajkaškog bataljona čiju fasadu krase dva lava sa zanimljivom pričom koju nose. Prošetaće se Trgom vladike Nikolaja gde se nalazi zgrada stare Maltarnice i neobeleženi grobovi stradalih ruskih vojnika. Štrosmajerovom ulicom tura se nastavlja do najlepše barokne crkve u našoj zemlji, crkve jezuitskog samostana posvećene Svetom Jurju.

Zainteresovani će u crkvi posetiti i jedinstvenu kriptu u kojoj su sahranjene mnoge značajne ličnosti, a na način kao što se to radilo u rimskim katakombama. Potom sledi šetnja uz stepenice do ulaza u tunele koji vode kroz podzemne vojne galerije. Po izlasku iz tunela sledi kraći krug po Petovaradinskoj tvrđavi i obilazak se završava na platou kod sata. Po završetku zvanične ture turisti će moći da posete i Muzej grada kao i renovirani Veliki ratni bunar, novu atrakciju Tvrđave.

Tura počinje u 11 časova, i trajaće tri sata. Cena razgledanja tokom promotivnog perioda je 590 dinara. Cena uključuje: ulaz u crkvu Sv. Jurja i kriptu, podzemne vojne galerije i stručno vođenje vodiča iz Muzeja grada, lokalnog licenciranog vodiča. Uz kartu je obezbeđen i ulaz u Muzej grada po ceni od 100 dinara.

Tura se može rezervisati online preko sajta: www.SerbianAdventures.com

Izvor: 021.rs
foto: Wikipedia