Početna Aktuelno U noći protesta na Gradskoj kući pričinjena šteta od 1,2 miliona dinara

U noći protesta na Gradskoj kući pričinjena šteta od 1,2 miliona dinara

Materijalna šteta na Gradskoj kući, nakon što je vandalizovana na protestu u sredu, 8. jula, procenjena je na 1,2 miliona dinara. Štetu je procenio Zavod za zaštitu spomenika kulture, čija je četvoročlana ekipa izašla na teren i konstatovala mnoga oštećenja na ovom zdanju u samom centru grada.

– Nasilno je razbijeno 39 duplih dvokrilnih prozora u prizemlju i 13 na prvom spratu Gradske kuće. Razbijena su stakla na četvoro ulaznih dvokrilnih vrata i to troje vrata na glavnoj fasadi i jedna na bočnoj. Na četiri prozora su konstatovana oštećenja na drvenim delovima prozora. Jedan prozor je nagoreo od baklje. Od pokretnih stvari konstatovana šteta se ogleda u polomljenom jednom monitoru, kancelarijskom ormanu, zidu koji je oštećen od velike kamenice, zavese… – navode za 021.rs u Zavodu.

Oštećenja su locirana na spratu u svečanoj sali, konferencijskoj sali i još jednoj kancelariji. U prizemnoj zoni prozori su skoro kompletno porazbijani na fasadama prema Trgu slobode i prema Pozorišnom trgu.

– Na fasadi prema Ulici kralja Aleksandra razbijena su dva prozora. Razbijen je i jedan podrumski prozor na fasadi prema Pozorišnom trgu. Neophodno je napraviti tačnu specifikaciju nastale štete sa potrebnim merama, kako bi se pristupilo sanaciji – zaključuju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, rekao je da je sreća u nesreći što je baklja pala na pod, što nije završila na stolu i zapalila materijal ili zavesu, jer ne zna kako bi ugasili taj požar. Vučević je tada rekao da misli da je ukupna šteta svega što se dogodilo u gradu četiri miliona dinara. Po njegovim rečima, bilo bi lepo da to plate „ovi divni momci, devojke i njihovi roditelji, da se malo opamete“.

Izvor: 021
Foto: Pixabay