Početna Gradske teme U Novi Sad početkom januara stiže 29 novih autobusa za GSP

U Novi Sad početkom januara stiže 29 novih autobusa za GSP

0

Posle više od godinu dana od pokretanja procedure za dobijanje kredita i pola godine od tendera, u Novi Sad će početkom januara 2021. stići 29 autobusa koji su kupljeni za sedam miliona evra dobijenih od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radi se o 24 solo i pet zglobnih autobusa na gas turskog proizvođača BMC, a iako je potrajala isporuka, i dalje je u nekom razumnom roku uzevši u obzir komplikacije koje su nastale usled epidemije Covida19.

Ova vozila su poslednji deo kontigenta od 104 autobusa koje je Grad odlučio da nabavi pre skoro dve godine, a veći deo od 71 vozila je isporučen tokom protekle zime i proleća i ona uveliko saobraćaju gradom i prigradskim naseljima.

Dolazak ovih 29 autobusa će biti jedina isporuka vozila GSP, jer za 2021. godinu nije planirana kupovina novih. U planovima poslovanja i investicija gradskog prevoznika, kao i u budžetu za 2021. ne spominje se kupovina novih autobusa, osim što se 24 miliona dinara planira za popravku dela autobusa.

S druge strane, Grad već ima plan da kupi prve električne autobuse i za to je predviđen još jedan kredit od EBRD-a u visini od preko tri miliona evra. Za taj novac bi trebalo da bude kupljeno desetak e-autobusa. Za sada, prema informacijama medija, nakon što je letos potpisano pismo o namerama, EBRD je odobrila kredit i u toku sledeće godine bi mogao da bude raspisan tender, ali je zbog pandemije neizvesno da li će ova javna nabavka i uspeti.

Izvor: 021
Foto: NSHronika