Početna Gradske teme U Novi Sad stiže 10.200 doza vakcina protiv gripa

U Novi Sad stiže 10.200 doza vakcina protiv gripa

0

Do kraja nedelje u Dom zdravlja Novi Sad trebalo bi da stigne 10.200 doza vakcina protiv gripa. Stručnjaci savetuju da bi najpre trebalo da se vakcinišu rizične grupe.

S obzirom na to da epidemija gripa počinje krajem godine, sada je pravo vreme za vakcinisanje, kažu stručnjaci, a period stvaranja imuniteta je od 4 do 6 nedelja nakon dobijene vakcine.

“Ugrožene su sve grupe sa hroničnim bolestima, počevši od dece starosti od 6 meseci, preko trudnica, do drugih, onih koji obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, plućnih bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema, neuroloških bolesti, zatim imunološke deficijencije, hematološke bolesti, transplantirani…kao i druge kategorije hroničnih bolesti kao što su na primer bubrežene”, kazala je za RTV Dragana Kostadinović, koordinatorka imunizacije Doma zdravlja Novi Sad.

U rizičnu grupu spadaju i oni koji su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao što su prosvetni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, policiji, žandarmeriji i dugim javnim službama i ustanovama. Vakcina protiv gripa ima višestruki značaj.

“Može sprečiti pre svega komplikacije, oboljevanje od gripa, i pogoršanje osnovne hronične bolesti, zatim će sprečiti širenje bolesti među populacijom, odnošenje bolesti deci kući, starima, iznemoglima, dakle da ograničimo pojavu koliko možemo. Čak i ako se dobije gripa, a čovek je vakcinisan, ona će biti u blažoj formi”, dodaje Kostadinović.

Izabrani lekar proceniće i koje mogu biti kontraindikacije za svakog pacijenta. Za sve one koji se budu vakcinisali u Domu zdravlja Novi Sad, vakcina će biti besplatna.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay