Početna Gradske teme U Novom Sadu juče više od 300 novozaraženih, virus ušao i u...

U Novom Sadu juče više od 300 novozaraženih, virus ušao i u Dom u Veterniku

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je juče bio najgori dan u Novom Sadu i da je registrovano više od 300 inficiranih, a kako je saopšteno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, virus korona ušao je i u Dom za decu i omladinu u Veterniku.

– Kontrolišemo sprovođenje propisanih mera, ali poenta nije u kažnjavanju, već u tome da razumemo da samo od nas zavisi kako će se dalje razvijati situacija – naglasio je gradonačelnik Vučević prilikom obilaska Doma za stare u Futogu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević ocenila je da su gerontološki centri uvek važni za državu, a posebno sada kada je društvo suočeno sa ozbiljnom epidemijom.

– Sve naše aktivnosti stavljamo u službu suzbijanja daljeg širenja virusa. Znamo da osobe starije od 65 godina i hronični bolesnici imaju veću šansu da kod njih bolest izazove komplikacije. Iskustva zdravstveno razvijenih zemalja su pokazala da propusti u zaštiti Gerontoloških cenatra dovode do narušavanja celokupnih zdravstvenih sistema – navela je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da je u 62 ustanove u sistemu socijalne zaštite kod nas registrovan virus kod bar jednog korisnika ili zaposlenog, međutim, dodala je da je reč o sporadičnim slučajevima.

– Na vreme se reagovalo i sprečeno je širenje. To je suština u suočavanju sa epidemijom, a najvažnije je poštovanje propisanih preventivnih mera Kriznog štaba – istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Na dan 14.11.2020. godinе, u ustanovama socijalnе zaštitе i Domovima za smеštaj odraslih i starih, potvrđеno jе prisustvo virusa COVID – 19 kod 341 korisnika i 209 zaposlеnih, saopštilo je danas ovo ministarstvo.

Kako je navedeno, inficiranih ima u Domu za decu i omladinu Veternik i Dnеvnom boravku u Novom Sadu Doma za dеcu i omladinu omеtеnu u razvoju, Centru za socijalni rad u Novom Sadu, u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs