Početna Gradske teme U Novom Sadu ne radi polovina protivgradnih stanica

U Novom Sadu ne radi polovina protivgradnih stanica

led_naslovna

U Pančevu ne radi dve trećine, u Subotici više od 60%, a u Novom Sadu 50% protivgradnih stanica. Nevreme praćeno snažnim vetrom i gradom, koje je pre nekoliko dana zahvatilo Vojvodinu, načinilo je ogromnu štetu poljoprivrednim kulturama, razbijeni su razni objekti i vozila, a materijalna šteta je ogromna.

Načelnik Odeljenja protivgradne zaštite Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Zoran Babić kaže za 021 da lansirne stanice nemaju dovoljno protivgradnih raketa.

– Na području Vojvodine imamo 1.753 rakete, što je u proseku pet raketa po jednoj stanici. Od 5. maja do danas smo imali 15 dana sa zasejavanjem gradonosne oblačnosti, a utrošeno je 614 raketa. U poslednje četiri godine smo imali jako dobar odziv lokalnih samouprava koje su nam pomagale u nabavci raketa, a i ove smo već nabavili određen broj. Međutim, magacinski deficit postoji. Svaka stanica treba da ima po 12 raketa kako bismo najbrže i najefikasnije preventivno reagovali, a kod nas je prosek pet raketa. Mi se trudimo da dnevnom preraspodelom raketa održimo svako lansirno mesto popunjenim. Naša efikasnost rada je oko 70%, a u ostalih 30% ne uspevamo da “pobedimo prirodu”. U ovom trenutku ni svetska nauka ni praksa ne može da pruži veću efikasnost – kaže Babić.

Nadoknada zaposlenima u lansirnim centrima iznosi 4.000 dinara na mesečnom nivou, a Babić kaže da “lokalne samouprave pomažu i dodatno stimulišu rad strelaca”.

– Postoje problemi na nekoliko tačaka gde nije napravljen dogovor između lokala i strelaca, pa imamo malo veće rupe. Najveći problem su nam trenutno Novi Sad, Subotica i Pančevo. U Pančevu ne radi dve trećine, u Subotici više od 60%, a u Novom Sadu 50% lansirnih stanica. Ali, radimo na tome i nadamo se da će veoma brzo da se popravi situacija – navodi Babić.

Najveće padavine grada zabeležene su u Pančevu, okolini Pančeva, Zrenjaninu, Mihajlovu, Aradcu i Elemiru. Osim grada, u Pančevu su zabeleženi tornado i pijavica, a u svim mestima će biti oformljene komisije za procenu štete.

Poljoprivrednik Jaroslav Bartoš iz Aradca kaže za 021 da je pretrpeo veliku štetu i da ne zna kako će to uspeti da nadoknadi.

– Najveću štetu pretrpeli su pšenica, kukuruz i suncokret. Kada znate da klas treba da ima od 34 do 40 zrna pšenice, a sada ima pet ili šest zrna, što iznosi 15% prihoda, onda je jasno o kakvoj je šteti reč. Ja obrađujem oko 30 lanaca zemlje, a grad je obuhvatio deo od tri puta dve hiljade metara, što je velika površina. Sa kukuruzom ne znam šta će biti, nije toliko mlad, a nije ni formirao klip, tako da ne znam da li će se oporaviti. Suncokret je pretrpeo totalnu štetu jer su polomljene sve glave. Jedina “nadoknada” će biti ako nam smanje porez ili kompenzuju to u vidu semena za narednu godinu, ali mislim da nema ništa od toga – rekao je Bartoš.

Kako su za 021 rekli iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, nepogode ovog tipa se očekuju i u narednom periodu.

– Stvaranje superćelija ovakvog intenziteta se ne očekuje u narednom periodu, ali je sigurno da će pojave grada biti. Očekuje se pojava kumulonimbusa koji bi mogli da donesu grad, ali znatno manjih razmera nego što smo imali slučaj pre nekoliko dana. Svakako nas očekuju obilne padavine, pre svega kiša, ali će sigurno biti i grada – kažu u RHMZ za 021. Kako je najavljeno, nove nepogode moguće su u nedelju uveče.

U Srbiji postoji 1.391 lansirna stanica, na području Vojvodine rade tri radarska centra – Samoš, Bajša i Fruška Gora, dok u Vojvodini ukupno radi 356 lansirnih stanica.

Autor: Dejan Đolović (Dejan@021.rs)
Foto: 021