Početna Gradske teme U Novom Sadu se leči troje obolelih od groznice Zapadnog Nila, jedan...

U Novom Sadu se leči troje obolelih od groznice Zapadnog Nila, jedan preminuo

medic-563423_640

Troje pacijenata zaraženih virusom Zapadnog Nila nalaze se na lečenju u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, a jedan oboleli je prošle sedmice preminuo na toj klinici.

– Trenutno imamo troje pacijenata sa virusom Zapadnog Nila i svi su iz Južnobačkog okruga. Kod pacijenta S.T. (1952) virus Zapadnog Nila je potvrđen i u nalazu krvi i likvora i on ima i upalu mozga, a kod pacijenata Z.P. (1984) i S.K. (1963) virus je potvrđen u krvi, a čekaju se rezultati analize likvora. Svi pacijenti su stabilno – kaže za “Dnevnik” upravnica Klinike za infektivne bolesti Vesna Turkulov.

Kako objašnjava, bolest najčešće prolazi bez simptoma, a kod manje od jedan odsto obolelih javljaju se upale na nervnom sistemu. Zbog toga se na ovoj klinici registruju samo teži oblici bolesti, a verovatno ima i ljudi koji imaju blage simptome i ni ne znaju da imaju virus Zapadnog Nila.

– Od juna, kada počinje sezona komaraca, svim pacijentima šaljemo likvor na analizu i na virus Zapadnog Nila, tako da od početka sezone pratimo da li se javlja ova bolest. Ovi pacijenti su prvi koje imamo u ovoj sezoni. Oboleli S.T. kod nas je smešten pre desetak dana, a ostala dvojica su hospitalizovani tokom ove sedmice – navode dr Turkulov.

Od groznice Zapadnog Nila lečen je i D.K. (1942) koji je prošle sedmice preminuo. Dr Turkulov kaže kako ne može sa sigurnošću da se tvrdi da je on preminuo od groznice Zapadnog Nila, jer je imao i sepsu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u Pokrajini je ove godine registrovano osam slučajeva groznice Zapadnog Nila i to tri sa teritorije Južnobačkog okruga, jedan iz Sremskog i četiri iz Južnobanatskog okruga.

Jedan na 150 inficiranih ima teži oblik bolesti.

Kod oko 80 odsto inficiranih bolest protiče bez ikakvih simptoma. Oko 20 odsto zaraženih ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, što ponekad može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa.

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do težeg oblika bolesti s upalom mozga. Simptomi su povišena telesna temperatura, glavobolja, povraćanje, neurološki ispadi, gubitak ili pomućenje svesti.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay