Početna Gradske teme U Novom Sadu se u 2020. očekuje više od 200 aktivnih gradilišta

U Novom Sadu se u 2020. očekuje više od 200 aktivnih gradilišta

0

U Novom Sadu će u 2020. biti aktivno 205 gradilišta stambene novogradnje, pod uslovom da se nastave povoljni faktori koji su doveli do trenda linearnog rasta u ovom sektoru, procenjuje portal Gradnja.rs.

Portal ocenjuje da je nesporna intenzivna građevinska aktivnost na prostoru Novog Sada, čemu svedoče 102 započeta gradilišta sa oko 4.200 stanova u 2019. godini.

“U 2019. godini zabeležili smo i mapirali ukupno 200 aktivnih gradilišta stambene novogradnje, od toga je 98 aktivno iz prethodnih građevinskih sezona, a 102 su započeta tokom 2019. godine”, navodi se u analizi.

Prosečan broj stanova po zgradi je 37, što je više u odnosu na 2018. godinu.

Prema procenama portala Gradnja.rs, u Novom Sadu je prošle godine bilo oko 7.500 stanova u izgradnji, sa napomenom da su imali u vidu faznu izgradnju pojedinih kompleksa, te su u tom slučaju uzimali u obzir samo aktuelan broj stanova u izgradnji. Autor analize ukazuje da i ove procene verovatno nisu potpuno merodavne jer ne treba zaboraviti da se radovi na pojedinim velikim gradilištima izvode već četvrtu građevinsku sezonu zaredom.

U svakom slučaju, ističe se neosporna intenzivna građevinska aktivnost na prostoru Novog Sada.

Godinu 2019. u Novom Sadu obeležili su radovi na saobraćajnoj infrastrukturi. U samoj završnici su i kapitalni projekti poput Naučno-tehnološkog parka, nove zgrade Radio-televizije Vojvodine i Muzičko-baletske škole.

Međutim, izostala je izgradnja mnogih kapitalnih objekata kao što je Palata pravde, Naučni Institut BioSens, novi gradski stadion i Klinički centar Vojvodine, pa se u tom pogledu ništa novo nije dešavalo, ocenjuje se u tekstu.

Izvor: Gradnja.rs
Foto: Pixabay