Početna Gradske teme U Novom Sadu svetski stručnjaci izveli novu neinvazivnu hiruršku metodu lečenja skolioze...

U Novom Sadu svetski stručnjaci izveli novu neinvazivnu hiruršku metodu lečenja skolioze kod dece

0

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, svetski stručnjaci za spinalnu hirurgiju, uz asistenciju naših hirurga – ortopeda, prvi put u našoj zemlji, izveli su novu neinvazivnu hiruršku metodu lečenja skolioze kod dece. Očekuje se da bi za nekoliko godina i naši hirurzi mogli samostalno da izvode slične intervencije.

Prva pacijentkinja, koja je podvrgnuta ovom savremenom hirurškom zahvatu, bila je dvanaestogodišnja devojčica iz Vojvodine, sa urođenim deformitetom kičmenog stuba, koji joj je stvarao zdravstvene probleme. 24 sata nakon operacije, iz te ustanove stiže potvrda o njenom oporavku.

“Sada mogu da kažem da je devojčica dobro, da se oseća dobro, ona se sada oporavlja na Odeljenju Intenzivne jedinice naše Hirurške klinike, ona je danas već sela, uskoro će početi i da hoda, nema nikakav mider, nikakav gips, znači potpuno slobodno može da se ponaša kao i inače što je bilo“, rekla je doc dr Jelena Antić, direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Operativni zahvat, od samo dva reza, uradili su prestižni svetski spinalni hirurzi, doktor Norberto Ventura i doktor Lotfi Miladi, dobitnici brojnih nagrada u lečenju dečje skolioze. Slične operacije, kažu, radili su do sada u Kragujevcu, ali je ova metoda prvi put izvedena u Novom Sadu, uz asistenciju novosadskih kolega.

“Smatram da Institut za zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, ispunjava sve uslove za obavljanje ovakvih operativnih zahvata, i prostorno i kadrovski i moja su predviđanja da će njihov lekarski tim uskoro i samostalno moći da obavljaju ovakve i slične zahvate”, rekao je Ventura.

“Prvi put sam u Srbiji i u Novom Sadu i prijatno sam iznenađen gostoprimstvom domaćina ali i saradnjom sa lekarima ovog Instituta. Bio sam na čelu tima za operaciju i zadovoljan sam što smo još jednoj mladoj osobi omogućili zdrav i aktivan život, uz mogućnost bavljenja sportom”, dodao je Miladi.

Doktor Vladimir Đan je već u nekoliko navrata do sada prisustvovao operacijama španskog stručnjaka, ali mu je ovo bila prva prilika da uživo prati izvođenje nove svetske tehnike.

”Ja sam prvi put gledao, učestvovao u ovoj metodi i mogu vam reći da sam prezadovoljan da je mnogo manje invazivna. Oni to zovu neinvazivna metoda ali postoje manipulacije, rezovi na koži, pomoću dva reza napravi se nešto što je bilo potrebno da se čitav kičmeni stub prikaže a ovde se pomoću dva reza uradi ista operacija”, rekao je Đan.

U Vojvodini trenutno oko 6 hiljada dece ima problem sa deformitetom kičme, a 60-ak njih se godišnje mora podvrgnuti operaciji.

Nakon uspešno obavljene operacije skolioze 12-ogodišnje devojčice iz Vojvodine, uvaženi hirurzi-ortopedi iz Španije i Francuske, danas su pregledali novih 20 pacijenata, potencijalnih kandidata za operacije. Kako saznajemo, prva od njih trebalo bi da se obavi za mesec dana.

Izvor: RTV
Foto: Unsplash