Početna Gradske teme U Novom Sadu u prvoj polovini godine smanjen broj krivičnih dela

U Novom Sadu u prvoj polovini godine smanjen broj krivičnih dela

Sinisa RadakovicU prvih šest meseci ove godine registrovano je 5667 krivičnih dela, što je za 8 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Broj krivičnih dela na području Južnobačkog okruga, koje su počinili maloletnici gotovo je prepolovljen u istom periodu, a broj razbojništava je manji za 33 odsto, izjavio je Siniša Radaković, načelnik Policijske uprave u Novom Sadu.
– Smatram da je veoma važan podatak da su 402 izvršioca uhvaćena na samom izvršenju krivičnog dela, dok su istom periodu prošle godine, zabeležena 33 takva slučaja – naglasio je Radaković.
Stanje u oblasti opšteg kriminaliteta ilustruju, između ostalog, podaci o smanjenju broja krivičnih dela protiv života i tela i krivičnih dela protiv imovine. Primera radi, broj imovinskih krivičnih dela sa elementima nasilja smanjen je za 30,4 odsto, u odnosu na januar-jun 2014.godine. Razbojništva je manje za oko 33 odsto, a smanjen je i broj teških krađa.
Policijski službenici ove uprave su od početka godine rasvetlili i više od 90 odsto krivičnih dela neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila.
Kada je reč o maloletničkoj delinkveniciji, sa kojom je Novi Sad u proteklom periodu imao puno problema, rezultati su ohrabrujući. U provoj polovini ove godine prepolovljen je broj krivičnih dela koje su počinili maloletnici u odnosu na isti period lane.
Dobri rezultati su ostvareni i u borbi protiv narkomanije, naglasio je Radaković.
– Kriminalistička policija je otkrila dve stotine dela iz oblasti suzbijanja narkomanije više nego prošle godine. Realizovano je 126 zaplena više, a u njima je do sada oduezuto više od 87 kilograma različith narkotika.
Osim redovnih aktivnosti policije, na području Južnobačkog okruga, prvenstveno u Novom Sadu, gde se izvrši 75 odsto krivičnih dela, sprovodi se i nekoliko posebnih akcija, od kojih neke zajedno sa pripadnicima Žandarmerije. Neke od njih su akcije pod nazivom „Čistač“ ili „Školarac“. Karakter i ciljevi ovih akcija su različiti, ali u osnovi, sve one se preduzimaju radi povećanja stepena bezbednosti u našoj sredini, naglasio je Radaković.
Samo u akciji „Čistač“ rasvetljeno je nekoliko krivičnih dela razbojništava, nelegalne trgovine narkoticima, iznuda i ucena.Zaplenjeno je šest pištolja, dve ručne bombe, automatska puška, veća količina municije, noževi i bejzbol palice.
Kada je reč o najtežim zločinima, od januara ostao je samo jedan nerasvetljen slučaj pokušaja ubistva, a nas slučajevima nerešenih ubistva iz prethodnog periodu takođe se intezivno radi.
Primera radi, Policijska uprava je nedavno rasvetlila slučaj iz 2012. godine i privela pravdi osumnjičenog, iako je 13 godina smrt jednog mladića tretirana kao saobraćajna nesreća.

Autor: NsHronika