Početna Gradske teme U Novom Sadu za devet dana samo jedan slučaj zaraze virusom korona

U Novom Sadu za devet dana samo jedan slučaj zaraze virusom korona

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je izjavio da je u poslednjih devet dana kod samo jedne osobe u Novom Sadu potvrđena zaraza novim virusom korona, a da se dnevno testira od 270 do 350 Novosađana.

Prema njegovim rečima, zaraženi je srpski državljanin koji se vratio iz inostranstva gde je radio na kruzeru i vrlo odgovorno se poneo u ovoj situaciji. Informacije o zaraženom koje je Vučević saopštio su novina jer do sada vlasti uglavnom nisu otkrivale ni pol zaraženih niti neke druge detalje.

Inače, ova informacija se delimično poklapa sa podacima Instituta “Batut”, koji pokazuju da su u Novom Sadu bile zaražene tri osobe, i to 10. maja mladić od 15 godina, 12. maja mladić od 20 godina i 17. maja 31-ogodišnja žena.

Ovi podaci ne podudaraju se protekla dva i po meseca koliko traje epidemija virusa korona u Srbiji, a često se i izjave gradskih ili pokrajinskih čelnika ne slažu sa informacijama koje svakodnevno iznosi republički Krizni štab u Beogradu, koji se zasnivaju na podacima Batuta.

Pomenimo i da su od 6. marta gradonačelnik Vučević i pokrajinski funkcioneri uglavnom izbegavali da iznose podatke o zaraženima, na primer koje su godište ili iz kog su mesta, pravdajući to preporukom epidemiologa. Tek u nekoliko slučajeva su dali izjave koje su bile neproverljive jer se Institut za javno zdravlje Vojvodine nijednom nije oglasio.

Priredila: Milica Ćirić
Izvor: 021
Foto: Pixabay