Početna Gradske teme U novosadskim poštama još bez organizovanog štrajka radnika

U novosadskim poštama još bez organizovanog štrajka radnika

Pojedini radnici Pošta Srbije bez naloga sindikata povremeno obustavljaju posao ili jednostavno sabotiraju rad i time iskazuju solidarnost sa 47 kolega koji su suspendovani pred otkaz jer su u protekle dve nedelje učestvovali u protestima, saznaje 021.rs.

U sindikatima koji okupljaju radnike Pošte, navode da trenutno nema organizovanog prekida rada, a da će štrajk ako ga i bude uslediti 20. ili 21. novembra, zavisno od pregovora sa Vladom Srbije.

Naime, Sindikat JP PTT saobraćaja Srbija Nezavisnost i Sindikat PTT Srbije imaju razgovore u petak, 17. novembra u Vladi i najavljenu obustavu rada za ponedeljak 20. novembar, dok Sindikat zaposlenih u JP “Pošte Srbije” koji deluje u okviru Samostalnog sindikata, kao i Sindikat “Solidarnost” Pošte Srbije imaju najavljen štrajk za utorak, 21. novembar.

Iako su zahtevi sva tri sindiakta skoro isti, za sada svako samostalno pregovara sa Vladom. Ipak, u osnovi svi traže smenu rukovodstva preduzeća i preispitivanje poslovanja.

Predsednik Sindikata zaposlenih u Poštama Srbije u Novom Sadu Ljubiša Simić koji je jedan od suspendovanih pred otkaz, podseća da su radnici kažnjeni jer su se pobunili zbog stanja u preduzeću, pre svega jer vršilac dužnosti direktora Mira Petrović nije razrešena funkcije.

Loš menadžment, polupismeni ljudi nas vode, baba Mira treba da čuva unuče, ne treba da vodi preduzeće koje ima 15.000 radnika. Prvo nema kvalifikacije, samo osnovnu školu i daktilografski kurs, pa onda kao neku strukovnu diplomu je naknadno nabavila, ali njena najveća kvalifikacija je PUPS i Milan Krkobabić“, navodi Simić, podsećajući da je direktorki istekao mandat još 12. septembra.

On za 021.rs dodaje da su od započinjanja protesta pre nekoliko dana stalno pod pritiscima i svakodnevno imaju pretnje.

Podsetimo da su radnici Pošta Srbije pre dve nedelje počeli okupljanja ispred distributivnih centara u Beogradu i Novom Sadu jer su nezadovoljni materijalim i socijalnim stanjem. Od pre nekoliko dana onemogućena su im takva okupljanja, prvenstveno prisustvom policije, a njih 47 je dobilo rešenja o suspenziji. U sindikatima su naveli da imaju informacije da će još njih biti kažnjeno na isti način.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia