Početna Gradske teme U novosadskim školama počela realizacija besplatnog programa “Sport u škole”

U novosadskim školama počela realizacija besplatnog programa “Sport u škole”

0

Realizacija besplatnog programa “Sport u škole”, u kojem učestvuje oko 2.500 učenika iz 32 škole s teritorije Novog Sada, počela je danas u OŠ “Jožef Atila” na Telepu.

Ovu kampanju sprovodi Savez za školski sport Novog Sada, koji je u projekat uključio 70 profesora fizičkog vaspitanja, od toga 54 će raditi na terenu, a 12 su mentori. Angažovani profesori su iz radnog odnosa koji dopunjuju normu, kao i oni koji su na Birou.

“U principu, ‘Sport u škole’ je projekat Sportskog saveza Srbije u kojem učestvuju tri osnovne škole iz našeg grada – ‘Jovan Dučić’ iz Petrovaradina, ‘Miroslav Antić’ iz Futoga i ‘Đorđe Natošević’ iz Novog Sada. Taj projekat mi smo nadogradili, tako da će u preostale 32 škole, osim učenika od prvog do četvrtog razreda, biti uključeni i oni iz viših razreda. U šest škola – ‘Jožef Atila’, ‘Prva vojvođanska brigada’, ‘Dušan Radović’, ‘Đura Jakšić’, ‘Ivo Andrić’ iz Budisave i ‘Aleksa Šantić’ iz Stepanovićeva, koje imaju velike sale, biće realizovan dupli program s dva izvođača i po dve grupe od po 30 učenika”, rekao je predsednik Saveza za školski sport Novog Sada Goran Stevanović, piše Dnevnik.

Čas traje 45 minuta, a đaci do četvrtog razreda su podeljeni u dve grupe (1-2. i 3-4. razred), gde se radi razvojna motorika s elementima bazičnog sporta, atletike i gimnastike, kao i štafetne igre. Za učenike viših razreda program je podeljen po sportovima (odbojka, košarka, rukomet, atletika, stoni tenis, džudo i rvanje).

Projekat nadgledaju mentori, koji pružaju pomoć u izvođenju programa “Sport u škole”, prisustvuju časovima i analiziraju ih. Svaki od koordinatora je zadužen za pet-šest škola.

Stevanović je izneo da je projekat u Novom Sadu po mnogo čemu specifičan.

“Prioritet Strategije razvoja sporta na lokalu je dečji i školski sport. Jedan od pojedinačnih ciljeva je povećanje fizičkog vežbanja kroz povećanje vannastavnih aktivnosti. Projekat je revitalizacija školskog sporta i predstavlja funkcionalnu povezanost nastave fizičkog vaspitanja i školskog sporta”, naglasio je Goran Stevanović.

Na pitanje – šta ako se prijavi više dece od planiranog, predsednik Saveza za školski sport je rekao da im je bezbednost dece na prvom mestu, a ako bude mogućnosti, daće sve od sebe da svi mališani, ili većina, budu zadovoljni.

Ostatak teksta na portalu Dnevnika.

Autor: Dnevnik
Foto: Pixabay