Početna Gradske teme U novosadskim vrtićima poseban jelovnik za decu islamske veroispovesti

U novosadskim vrtićima poseban jelovnik za decu islamske veroispovesti

0

Novi Sad je poznat po negovanju multikulturalnosti i multietničnosti, a još jedan dokaz je to što je prvi u Srbiji uveo poseban režim ishrane u državnim vrtićima za mališane islamske veroispovesti. Nedugo potom isto je urađeno i u Osnovnoj školi “Jožef Atila”.

Muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić kaže za “Blic” da je ovo još jedan dokaz koliko gradska vlast brine o svojim građanima bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

– Do skoro je bila praksa da roditelji mališana islamske veroispovesti prate dnevni jelovnik i da po potrebi svojoj deci donose adekvatnu hranu od kuće. Ranije, nažalost, nije bilo uslova da se mališanima obezbedi poseban jelovnik, ali je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obećao da će to biti rešeno otvaranjem nove kuhinje Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, što je i učinjeno, tako da mališani mogu bezbrižno da konzumiraju obroke. Gradonačelnik je ispunio svoje obećanje i na tome smo mu veoma zahvalni – priča nam Ziljkić.

Sagovornik “Blica” podseća da je ljudima islamske veroispovesti zabranjeno konzumiranje svinjskog mesa i prerađevina koje se često nalaze na meniju raznih državnih ustanova.

– Moram da istaknem da smo se u više navrata uverili da su vaspitačice u vrtićima PU “Radosno detinjstvo” izuzetno brižne i pažljive i da veoma paze na to šta će naša deca jesti zato što ona u ne znanju mogu da pojedu i nešto što nam vera ne dozvoljava. I moja deca idu u vrtić i tačno znam koliko se brinu o njima. Veoma smo im zahvalni na tome, a sada sa novim režimom ishrane i vaspitačice mogu biti bezbrižne i spokojne jer ne moraju posebnu pažnju da obraćaju i na decu islamske veroispovesti – naglašava Ziljkić.

Dodaje i da je postignut dogovor i sa nadležnima u Osnovnoj školi “Jožef Atila” koju pohađa oko 300 učenika islamske veroispovesti, gde im je isto omogućeno da se hrane u skladu sa pravilima koja im vera nalaže.

– U toj školi imamo dosta učenika slabijeg materijalnog stanja koji su nekada ostajali gladni zato što je na meniju, recimo, bilo nekih namirnica koje nam brani vera, a nisu imali toga dana novca da sebi kupe nešto drugo. Sada je i taj problem rešen i naša deca nisu gladna i mogu da jedu sve šta im se posluži. To puno znači za roditelje, za sve pripadnike islamske veroispovesti, ali i za ceo grad koji je još jednom dokazao da neguje tradiciju multikulturalnosti i multietničnosti na ovim prostorima – ističe Ziljkić.

Nova kuhinja i posebni kanisteri

Direktorka PU “Radosno detinjstvo” Marijana Popov kaže za “Blic” da je ponosna na činjenicu da je Novi Sad prvi u Srbiji omogućio mališanima islamske veroispovesti adekvatnu ishranu, koja, nažalost, nije mogla biti primenjena pre otvaranja nove kuhinje te ustanove.

– Tek kada smo prošle godine polovinom avgusta prešli u novu kuhinju, stvorili su se uslovi da celu jednu liniju izdvojimo za pripremanje obroka za naše mališane islamske veroispovesti. Jako pazimo na to da svi obroci budu pripremljeni u skladu sa njihovim zahtevima i da svinjsko meso bude zamenjeno junetinom ili piletinom u zavisnosti od dnevnog menija. Takođe, hrana se u vrtiće distribuira u posebnim kanisterima, tako da greške nema i roditelji naših mališana islamske veroispovesti sada mogu biti bezbrižni i ne moraju da im pripremaju posebne obroke – ističe naša sagovornica.

Roditelji da podnesu zahtev

U novosadskim vrtićima ima oko 150 mališana koji su pod ovim novim režimom ishrane. Svi zainteresovani roditelji koji žele da im se deca hrane u skladu sa njihovim verskim pravilima mogu za to podneti zahtev centrali PU “Radosno detinjstvo”.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay